RECENSIE
VHS

The Arrival(1996)

NASA-astrofysicus Zane Zaminsky (Sheen) stuit op een geruisloos complot tegen de gehele mensheid: buitenaardse infiltranten in menselijke gedaante zijn drukdoende de temperatuur op aarde stelselmatig op te voeren om ons klimaat geschikt te maken voor kolonisatie door de thuisplaneet.

Men kan niet anders dan bewondering hebben voor de soepele escapistische teneur van THE ARRIVAL, een SF-film die het mondiale probleem van global warming laconiek toeschrijft aan buitenaardse bemoeienis, daarmee de wereldbevolking vrijpleitend van de verplichting iets te ondernemen met betrekking tot deze vooral in economisch opzicht gevoelige materie. Het was nimmer onze schuld; ons treft geen blaam meer. Is escapisme geen verrukkelijke uitvinding?

So far so good.

Waar THE ARRIVAL helaas snel ongenietbaar wordt, is in de combinatie van expliciet effectbejag a la INDEPENDENCE DAY en MARS ATTACKS! en een impliciete verteltrant waarvoor stellig The X-Files model heeft gestaan. Het frustrerende (en leerzame) aan THE ARRIVAL is dat beide vormen van stofbehandeling elkaar volledig uitsluiten en gehakt maken van de verontrustende, paranoide ondertoon die regisseur/scenarist Twohy poogt aan te brengen. INDEPENDENCE DAY, immers, gaf zich oorverdovend en uitbundig over aan hyperbolische hi-tech statements, maar in het hart van The X-Files ligt gothische horror besloten, een wereld van duistere complexiteit waar de juiste toedracht van zaken zich schuilhoudt achter vaak angstige vermoedens en gevoelens van stijgend onbehagen de algehele atmosfeer bepalen. Met andere woorden, INDEPENDENCE DAY schreeuwt waar The X-Files fluistert en insinueert. THE ARRIVAL toont aan dat beide technieken onverenigbaar zijn.

De film gaat voorts mank aan wat wel het Raffles-effect wordt genoemd: meermalen wordt nogal wat projectietijd uitgetrokken om de toeschouwer in te peperen dat de laboratoria waar aliens hun boze plannen ten uitvoer leggen, volmaakt ondoordringbare fortificaties zijn. Waarna onze held er ongezien in- en uitloopt. Ja, zo kan ik het ook.

De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat een film als THE ARRIVAL het op ’t witte doek zonder twijfel een stuk beter doet dan op een TV-scherm. De film kende in Amerika en Engeland een theaterroulement, maar moet het in Nederland – waar commerciële filmdistributiebedrijven het credo ‘consolidatie door prolongatie’ hanteren – met uitbreng op video doen. Jammer eigenlijk.

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #30, juni/juli 1997.

© Erique J. Rebel
1 juni 1997
 • Titel
  The Arrival
 • Lengte
  115 minuten
 • Regie
  David Twohy
 • Scenario
  David Twohy
 • Cast
  Charlie Sheen, Lindsay Crouse, Richard Schiff
 • Taal
  English, Spanish
 • Land
  United States, Mexico
 • Trailer
Meer Sci-FiMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.