DickMaas
DickMaas
INTERVIEW

Amsterdamned revisited

DickMaas REPORTAGE | “Volgens mij is dit de brug waar we die hoer aan opgehangen hebben,” zegt Dick Maas ietwat vertwijfeld op de kruising tussen de Keizersgracht en Reguliersgracht. Schokkend Nieuws voer in april met Maas de Amsterdamse grachten af om de locaties van zijn film AMSTERDAMNED te bezoeken. Videoverslag van een boottochtje down memory lane.

Op een zonnige aprilmaandag zit Dick Maas met Schokkend Nieuws-hoofdredacteur Barend de Voogd, de Canadese filmjournalist Kier-La Janisse en ondergetekende in hetzelfde schuitje: met een klein metalen bootje varen we door de Amsterdamse grachten. Janisse schrijft voor Fangoria.com een artikel over AMSTERDAMNED. Schokkend Nieuws organiseerde op haar verzoek de bijzondere rondvaart.

In 1988 kwam de actiethriller AMSTERDAMNED uit in Nederland: een seriemoordenaar maakt de grachten van Amsterdam onveilig en politie-inspecteur Eric Visser, gestalte gegeven door Huub Stapel, maakt jacht op hem. Tussendoor duikt Stapel tussen de lakens met duikster Monique van de Ven en probeert hij de vuilgebekte puber Tatum Dagelet van een opvoeding te voorzien.

AMSTERDAMNED staat vooral in mijn geheugen gegrift vanwege de spectaculaire speedbootachtervolging door de grachten van Amsterdam, waarvan een deel in Utrecht is opgenomen. De opnames vonden vijfentwintig jaar geleden plaats, logisch dat Maas moeite heeft om zich de juiste locaties te herinneren.

Terwijl ons bootje traag voort dobbert, wil de sympathieke regisseur wel een paar vragen beantwoorden. Maas vertelt dat, vanwege de tijdrovende actiesequenties en stunts, het maar liefst negentig dagen kostte om AMSTERDAMNED op te nemen. “Zo’n achtervolging met speetboten is erg moeilijk, want de golven die de voorste boot maakt, zorgen ervoor dat de tweede boot instabiel wordt. Huub knalde met de boot tegen de kant en raakte ernstig gewond aan zijn ribben. Na dat ongeluk hebben we eerst de makkelijke shots opgenomen, zoals de scène aan het begin van de film waarin hij in bad ligt.”

Ooit overwoog Maas om een sequel op AMSTERDAMNED te maken. ROTTERDOOM had deze moeten heten: “Ik weet niet meer waar die precies over zou gaan. Iets met politie en een hoop achtervolgingen. Dat soort dingen. Maar dan in Rotterdam en niet in Amsterdam.”

Maas ziet DE LIFT en DOWN als zijn grootste internationale successen, al komt AMSTERDAMNED geregeld opnieuw uit op dvd. “Op sommige momenten vind ik de film behoorlijk traag, maar als je hem ziet als een eighties film is hij wel interessant.” Een hermontage van AMSTERDAMNED ziet de regisseur niet zitten. Hij houdt er niet van om films over te doen. “DOWN zie ik meer als een sequel dan een remake. We hebben het scenario flink aangepast. Om het voor mezelf fris te houden, maar ook omdat we toen de mogelijkheid hadden om echt goed uit te pakken. Toen we DE LIFT maakten hadden we geen stuntmensen, geen visuele effecten. We moesten alles zelf uitvogelen.”

Ook de video is gemaakt door stripjournalist en SN-columnist Michael Minneboo.

© Michael Minneboo
13 mei 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!