RECENSIE
VHS

Timescape(1991)

De weduwenaar Ben Wilson (Daniels) gaat diep gebukt onder schuldgevoelens die verband houden met de dood van zijn vrouw. Niettemin is hij druk doende om samen met zijn dochtertje een oud huis aan de rand van een klein dorp tot hotel te verbouwen. Al tijdens de verbouwing dient zich een vreemde groep excentriekelingen als gasten aan.

Wilson vraagt zich af waarom de toeristen niet in het oude dorpshotel willen verblijven, maar de groep weigert te verkassen. De gasten fluisteren voortdurend over het spektakel dat de nietsvermoedende dorpsbewoners te wachten staat. Wanneer op een nacht de hemel oplicht wordt alles duidelijk. . .

TIMESCAPE is het regie-debuut van David Twohy, die als scenarist niet alleen WARLOCK en CRITTERS 2 op zijn naam heeft staan, maar ook de gevangenislokatie bedacht voor ALIEN 3. Deze Amerikaanse tv-produktie, uitgezonden onder de titel DISASTER IN TIME, is een goed doordachte science fiction-film zonder hardware en met een minimum aan special effects. Het verhaal en de stilering doen denken aan de betere episodes van THE TWILIGHT ZONE. De plot stemt bovendien tot nadenken, niet alleen over het begrip tijdreizen maar ook over het ziekelijke ramptoerisme dat we onlangs nog in de Bijlmer konden waarnemen.

TIMESCAPE bewijst na THE HIDDEN en MIRACLE MILE dat de beste sf-films helemaal geen torenhoog effecten-budget nodig hebben om de fantasie te prikkelen. Vuurwerk ontbreekt niet, maar het dient nu eens niet ter compensatie van een slecht uitgewerkte plot of om een western als sf-film te verkopen. Klein minpuntje: aan het eind komt er helaas iemand in een futuristisch bedoeld maar hilarisch ogend jasje in beeld. Het feit dat ik me daar nog aan stoor geeft aan dat de rest van de film voorbeeldig in elkaar zit.

Copyright Bart van der Put. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #4, december 1992.

© Bart van der Put
1 december 1992
 • Titel
  Grand Tour: Disaster in Time
 • Lengte
  99 minuten
 • Regie
  David Twohy
 • Scenario
  Henry Kuttner, C.L. Moore, David Twohy
 • Cast
  Jeff Daniels, Ariana Richards, Emilia Crow
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.