RECENSIE
VHS

Universal Soldier(1992)

Als wapenbroeders in het Vietnam van 1969 maakten Luc Devreux (Van Damme) en Andrew Scott (Lundgren) elkaar af. Later, in het kader van het ultrageheime project Unisol, worden hun lijken gereanimeerd en omgebouwd om deel uit te maken van het elitecommando Universal Soldiers.

Nu respectievelijk GR44 en GR13 geheten, wordt hun functioneren als cyborg bemoeilijkt doordat beide commando’s worden geplaagd door flarden herinneringen aan hun tijd in Vietnam. Met hulp van een tv-verslaggeefster (Walker) tracht GR44 zijn verleden te ontrafelen, actief tegengewerkt door de in psychotisch gedrag vervallende GR13.

Dit is natuurlijk ROBOCOP all over again, waarbij de makers het Vietnam-conflict nog eens uit de kast halen als bevredigende (standaard-)oorzaak van psychotisch gedrag. Tijd om over de feilbaarheid van deze gemakzuchtige stelling na te denken gunt Emmerich de toeschouwer echter niet, want hij houdt dit staaltje van high tech fantasy in de hoogste versnelling, capabel terzijde gestaan door 2nd unit-regisseur/stunt-cošrdinator Vic Armstrong en diens uitgesproken flair voor niet misselijke, explosieve actie.

Voorbijziend aan Emmerich’s prietpraat in persmateriaal (‘…this is a modern retelling of the classic Frankenstein myth…’), is UNIVERSAL SOLDIER een efficiënte, inventieve sf/fantasy-thriller. Koren op de molen van actiefans.

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #4, december 1992.

© Erique J. Rebel
1 december 1992
 • Titel
  Universal Soldier
 • Lengte
  102 minuten
 • Regie
  Roland Emmerich
 • Scenario
  Richard Rothstein, Christopher Leitch, Dean Devlin
 • Cast
  Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Ally Walker
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.