RECENSIE
Bioscoop

Independence Day: Resurgence(2016)

Het credo van Roland Emmerich tijdens de productie van INDEPENDENCE DAY: RESURGENCE was ongetwijfeld “bigger, better, faster, stronger”. Twee decennia na het origineel levert de spektakelfilmer echter vooral meer van hetzelfde.

Twintig jaar na de buitenaardse invasie in INDEPENDENCE DAY (1996) is de mensheid weer zo’n beetje overeind gekropen. Niet eerder was het zo vredig tussen de volkeren. Over de gehele aardkloot bouwen rouwende achterblijvers aan slimme verdedigingssystemen – je weet immers maar nooit. Elke natie schoof de petty differences terzijde, zo vertelt de nieuwe president aan het begin van de film in een officiële herdenkingstoespraak. Little does she know…

Will Smith keert niet terug in deze late vervolgfilm, maar men vond jonge en bankable helden als Liam Hemsworth wel bereid om, naast oude bekenden als Jeff Goldblum en Bill Pullman, een nieuwe buitenaardse invasie het hoofd te bieden. De buitenaardse griezels en wapens in INDEPENDENCE DAY: RESURGENCE zijn nóg indrukwekkender, net zoals de vliegtuigen en dialogen nóg sneller en blitser rondvliegen. Toch biedt de film vooral meer van hetzelfde: dialogen vol krachttermen (‘Are you ready to shoot some aliens?!’), standaardpersonages (knappe helden, nerdy wetenschappers en statige wereldleiders) en een pompeuze soundtrack.

Roland Emmerich mag een kenner genoemd worden op het gebied van spektakel-, rampen- en/of invasiefilms. Met titels als 2012, THE DAY AFTER TOMORROW, GODZILLA en WHITE HOUSE DOWN bewees de geboren Duitser dat hij weet wat werkt in Hollywood. De ontwikkeling van computeranimatie heeft niet stilgestaan in de afgelopen twee decennia, dus daarmee weet hij nog wel enige indruk maken. Maar qua humor (‘Let’s kick some Alien Ass!’) en geloofwaardigheid gaat er veel mis in INDEPENDENCE DAY: RESURGENCE. Alsof je nog steeds weg kunt komen met wetenschappers die met elkaar praten alsof ze een leek iets proberen uit te leggen. Alsof de wereld zo klein is dat personages elkaar herhaaldelijk op de meest onwaarschijnlijke plekken kunnen tegenkomen. Vader en zoon hebben elkaar jaren niet gezien in INDEPENDENCE DAY: RESURGENCE. Ze treffen elkaar, na allebei apart de nodige avonturen te hebben overleefd, in een verder volkomen verlaten woestijn. De één met een schoolbus vol kinderen, de ander terwijl hij nét op het punt staat de Rode Knop in te drukken. Waarop vadertje-lief droogjes concludeert dat hij blijkbaar tot het einde van de wereld moest wachten om zijn zoon weer eens te zien. Mind you: de klok blijft ondertussen doortikken…

Misschien had Emmerich meer moeten doen met die special effects die anno 2016 zoveel beter zijn – en dan bedoel ik niet het zoveelste shot van een straaljager die tussen losse objecten in de ruimte vliegt. Het is bijvoorbeeld erg jammer dat ‘grootse’ rampenmomenten, zoals een Shanghai dat in luttele seconden over Londen wordt uitgestort, niet wat uitgebreider te zien zijn. Gelukkig weet vooral Goldblum wel raad met van de pot gerukte situaties. De acteur heeft het tot een ware kunst verheven geloofwaardig voor een green screen te spelen dat hij stomverbaasd is, dan wel in doodangst verkeert vanwege naderend onheil. Niemand is zo goed als Goldblum wat betreft ‘WTF!’-blikken.

Distributie: 20th Century Fox  (BE: 29 juni, NL: 23 juni). Copyright Maricke Nieuwdorp. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd 22 juni 2016.

© Maricke Nieuwdorp
22 juni 2016
 • Titel
  Independence Day: Resurgence
 • Lengte
  120 minuten
 • Regie
  Roland Emmerich
 • Scenario
  Nicolas Wright, James A. Woods, Dean Devlin
 • Cast
  Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman
 • Taal
  English, Mandarin, Russian
 • Land
  United States, Russia
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.