RECENSIE

The Descent: Part 2(2009)

Zoals JAWS de haai op het netvlies etste van horrorliefhebbers (en surfers) wereldwijd, of THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE de kettingzaag, zo plaatste THE DESCENT uit 2005 grotten in het hart van de horror. Maar één film is geen film, dus kwam er een vervolg. Beide delen zijn nu in een dvd-box opnieuw uitgebracht. De hamvraag: weet deel 2 net zo te boeien als deel 1?

Van de zes vriendinnen die speleologie bedrijven, overleefde in deel 1 alleen Sarah (Shauna Macdonald) de onderaardse slachtpartij. Ze was al getraumatiseerd voordat ze überhaupt met Juno (Natalie Mendoza) en de anderen in het grottenstelsel afdaalde – dit vanwege een auto-ongeluk dat haar man (toevallig ook Juno’s minnaar) en dochter het leven kostte. De speleologie-expeditie, zo hoopte Juno, zou haar vriendin weer zin in het leven geven. Helaas had ze daarbij buiten onderaardse confrontaties met vraatzuchtige mol/mens-monsters gerekend…

THE DESCENT: PART 2 vangt aan waar deel 1 is opgehouden: Sarah bevindt zich nog steeds midden in de Appalachen, ze heeft kunnen ontsnappen door Juno na een heftige onderlinge confrontatie op te offeren. Terwijl ze opgepikt wordt door een toevallig passerende sleepauto, zijn reddingswerkers druk op zoek naar Sarah en haar vriendinnen.

Wat zou Sarah kunnen bezielen om opnieuw die grotten in te gaan? Zich opnieuw over te leveren aan die vraatzuchtige smerig-witte crawlers? Dat is eigenlijk de grootste uitdaging voor regisseur Jon Harris (editor van de eerste DESCENT, maar bijvoorbeeld ook van SNATCH en UK-horror-hoogtepunt EDEN LAKE) en zijn drie scenaristen. De oplossing die ze vonden? Sarah is door de recente gebeurtenissen zo getraumatiseerd dat ze aan acute amnesia lijdt. Ze herinnert zich niets meer.

En dus kunnen de reddingswerkers nu mét Sarah maar zonder haar emotionele bagage THE DESCENT nog eens dunnetjes overdoen. Met de nadruk op dunnetjes. Deel 1 blinkt uit in het overbrengen van claustrofobische emoties. De door Neil Marshall (bekend van DOG SOLDIERS) geregisseerde personages dalen bovendien niet alleen af in onbekende grotten, ze dalen ook af naar de meest duistere krochten van hun ziel. In Harris’ vervolg moeten we het doen met een enkel moment van gore. Meer valt er niet te beleven – zeker omdat Shauna Macdonald als een slaapwandelaar over de set loopt in een wanhopige poging het trauma uit te beelden dat Sarah dragen moet. Het meeste vuur komt van de wederopstanding van Juno. De andere personages roepen geen moment de sympathie van de kijker op – en eigenlijk ook niet diens interesse.

‘L’enfer, c’est la repetition’ (‘De hel is de herhaling’). De bekende uitspraak van de Franse toneelschrijver Eugène Ionesco is op veel zaken in de wereld van toepassing, maar in het bijzonder op deze vervolgfilm. THE DESCENT: PART 2 doet je eigenlijk pas echt beseffen hoe goed deel 1 is – en dat is direct de belangrijkste reden om ‘m te gaan kijken.

Di: Excesso Entertainment BV (NL: 27 april 2010). Copyright Joep van Loon. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 1 februari 2013.

© Joep van Loon
31 januari 2013
 • Titel
  The Descent: Part 2
 • Lengte
  94 minuten
 • Regie
  Jon Harris
 • Scenario
  James McCarthy, J Blakeson, James Watkins
 • Cast
  Michael J. Reynolds, Shauna Macdonald, Jessika Williams
 • Taal
  French, English
 • Land
  United Kingdom, France
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.