RECENSIE
Bioscoop

Dog Soldiers(2005–)

Van THE WOLFMAN tot AN AMERICAN WEREWOLF IN LONDON, een weerwolf stond er in de vorige eeuw altijd alleen voor, wanneer de maan vol werd en de honger naar mensenvlees niet meer te onderdrukken was. Wie – veelal onbedoeld – het leven van een weerwolf leidde, had bovendien te kampen met innerlijke kwellingen en niet zelden een tergend schuldgevoel.

Enter DOG SOLDIERS, een film die niet alleen het wolvendom ontdoet van alle bovengenoemde lasten, maar er ook nog eens een familieaangelegenheid van maakt. In het Britse DOG SOLDIERS maken we niet kennis met de mens achter de wolf, maar zien we enkel de nachtelijke praktijken van alles verslindende weerwolven, zonder ook maar iets van hun geestestoestand of motivatie te kunnen achterhalen. Deze rechttoe-rechtaan benadering werkt prima, maar het subgenre wordt er door de aanpassingen wel vager op. Immers, vul voor ‘weerwolf’ ‘zombie’ in en voilà, je hebt een zombiefilm. En om het terrein nog bekender te maken: halverwege DOG SOLDIERS zitten de overlevenden vast in een geïsoleerd huis, terwijl het hardnekkige kwaad buiten wacht. Night of the hairy dead, zullen we maar zeggen.

Ditmaal vormen de Schotse Hooglanden het toneel van de schermutselingen. Zes soldaten worden gedropt in het gebied als oefening voor oorlogstijd. De missie wordt doodserieus wanneer de verkenners stuiten op de verse overblijfselen van een andere groep soldaten. En nog voordat de mannen zich kunnen afvragen wie of wat die slachtpartij op zijn geweten heeft, maakt een horde weerwolven haar opwachting. Het team slaat op de vlucht en eindigt gehavend in een afgelegen huis. En daarmee legt debuterend regisseur Neil Marshall zichzelf zware beperkingen op. Binnen de vier muren zit er voor Marshall weinig anders op dan uit te wijken naar gitzwarte humor en een flinke dosis splatter. En dus schroomt hij niet beelden te tonen van een hond die met de uitstulpende darmen van een zwaargewonde soldaat aan de haal gaat. Waarna diezelfde darmen met superlijm weer tot een gezond werkend geheel worden samengevoegd.

Met zo’n medisch hoogstandje geeft 99% van de Schokkend Nieuws lezers zich waarschijnlijk snel gewonnen. In Luxemburg, waar overigens het merendeel van de buitenopnamen werd gedraaid, won DOG SOLDIERS op het plaatselijke Festival van de Fantastische Film (Cinénygma) in elk geval al de Zilveren Méliès voor beste Europese genrefilm.

Copyright Ruben van Eijl. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #57, winter 2002/2003.

© Ruben van Eijl
1 december 2001
 • Titel
  Doctor Who
 • Lengte
  45 minuten
 • Scenario
  Sydney Newman
 • Cast
  Jodie Whittaker, Peter Capaldi, Pearl Mackie
 • Taal
  English
 • Land
  United Kingdom, United States
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Ruben van Eijl

Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.