RECENSIE

The Thrill of a Kill(2011)

De Noorse low-budget film THE THRILL OF A KILL van debuterend filmmaker Lars-Erik Lie is wanstaltig, amateuristisch en, zoals de cover zegt, ‘sleazy’. ‘Exploitation pur sang!’, denken de liefhebbers. Min of meer waar, maar er mankeert nogal wat aan deze THRILL voor een budget van slechts vijfduizend euro.

Kimsy, een meisje dat nog bij haar ouders woont, ontvlucht voor de zoveelste keer een ruzie met haar moeder. Om te kalmeren zoekt ze haar heil in het bos, gelegen in de karakteristieke Noorse bergen. Plots wordt ze echter knock-out geslagen, komt bij en constateert nauwelijks nog kleren aan haar lijf te hebben. Een fotograferende passant wil haar te hulp schieten maar dit aanbod slaat ze af. Niet veel later gaat de naïeve Kimsy weer tegen de vlakte, nu als gevolg van een goed gemikte pijl. De scherpschutter, gehuld in camouflagekleding, blijkt een perverse martelaar c.q. verkrachter te zijn die in zijn blokhut al aardig wat trofeeën heeft verzameld: vrouwelijke leeftijdsgenoten van Kimsy die de wanhoop nabij zijn.

Het klassieke DAY OF THE WOMAN (Meir Zarchi, 1978) en de geslaagde remake I SPIT ON YOUR GRAVE (Steven R. Monroe, 2010) zijn overduidelijk inspirerend geweest voor regisseur Lark-Erik Lie. Het verhaal is een prima uitgangspunt voor een film die niets meer wil bieden dan expliciete martelhorror en hier en daar wat vrouwelijk bloot. Er gaat echter nogal wat fout. Lie verzeilt met zijn camerawerk soms in shots die te lang duren, waarbij de atmosferische synthesizermuziek dan ook nog eens regelmatig abrupt stopt omdat er een nieuwe scène begint. Een flinke dosis misselijkmakende martelscènes had de technische tekortkomingen kunnen compenseren, maar die blijft achterwege. Nou vooruit, we zien een tong die wordt afgesneden, maar als daarbij computergegenereerd bloed rondspuit is de lol er gauw van af.

De film blikt zo nu en dan terug naar de beschadigde jeugd van de moordenaar. Een alcoholistische en mishandelende moeder ligt ten grondslag aan zijn verknipte geest. Een beetje psychologie van de koude grond maar het is Lie vergeven. De flashbacks vormen een prettige afwisseling tussen het geweld door.

THE THRILL OF A KILL maakt uiteindelijk een afgeraffelde indruk. Voor de liefhebber van dit genre is dat frustrerend want in potentie kan een film als deze weinig fout doen. Lie maakte de fout te bezuinigen op gore en dat is in dit geval funest. Meer gore, strakkere montage en wat vlotter acteerwerk. De overige ingrediënten zijn er al. Volgende keer beter.

Di: De Filmfreak (release op dvd: 22 januari 2013). Copyright Sjoerd Jaspers. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 3 februari 2013.

© Sjoerd Jaspers
31 januari 2013
 • Titel
  The Thrill of a Kill
 • Lengte
  85 minuten
 • Regie
  Lars-Erik Lie
 • Scenario
  Lars-Erik Lie, Kirsten Jakobsen, Arve Herman Tangen
 • Cast
  Kirsten Jakobsen, Arve Herman Tangen, Camilla Vestbø Losvik
 • Taal
  Norwegian, Swedish
 • Land
  Norway
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.