RECENSIE

Sightseers(2012)

In DOWN TERRACE werd een Britse misdaadfamilie versplinterd door verraders uit haar midden. In KILL LIST werd op hardhandige manier een mysterieuze lijst slachtoffers afgewerkt. En nu komt aanstormend Brits talent Ben Wheatley met SIGHTSEERS, over een verliefd stelletje dat er met de caravan opuit trekt om de toeristische attracties van Noord-Engeland te bekijken. ‘If the caravan’s rocking, don’t come a-knocking’. Is het gedaan met het geweld? Heeft Wheatley zich aan een rom-com gewaagd?

De naïeve Tina (Alice Lowe) en het buitenbeentje Chris (Steve Oram) zijn een pril en smoorverliefd stel. Tina woont bij haar moeder, wier leven alleen nog maar bestaat uit rouwen om haar hondje dat omkwam bij een bizar brei-incident. Tina wil weg en gelukkig wil Chris haar zijn wereld laten zien, te beginnen met een caravantour langs de bezienswaardigheden van Yorkshire. Het historische trammuseum bijvoorbeeld. En het potloodmuseum. En dat ene mooie viaduct.

In het begin is alles rozengeur en maneschijn. Tina fleurt de caravan op met haar handwerk en potpourri, en Chris geniet van zijn rol als toergids. Maar dan blijkt hij een wel erg kort lontje te hebben. De man die ondanks Chris’ aandringen zijn ijspapiertje niet opraapt tijdens een rit in een historische tram, wordt pardoes doodgereden. En daar blijft het niet bij. Bovendien krijgt ook Tina de smaak te pakken:
– ‘I never thought of murdering innocent people before.’
– ‘He’s not a person Tina, he’s a Daily Mail reader’.

En zo beland je van een prettig-truttige Engelse roadmovie in een prettig-truttige Engelse versie van NATURAL BORN KILLERS. Maar er is meer aan de hand. Chris maakt geen excuses voor zijn moorddadige gedrag, maar wanneer Tina er in mee gaat, moet hij daar niets van hebben. Ook andere eigen initiatieven van Tina, zoals sexy (zelfgebreid!) ondergoed, worden niet gewaardeerd. Van een controlerende moeder is Tina overgestapt op een controlerend vriendje, en dat begint steeds meer te wringen. Zeker wanneer Chris meer geïnteresseerd lijkt in een joviale medekampeerder met een zelfontworpen fietscaravan, dan in Tina.

Er valt veel te lachen in SIGHTSEERS, maar de humor is pikzwart. De grafisch in beeld gebrachte ingedeukte schedels vormen een intrigerend contrast met de oer-Engelse campings en lullige toeristenattracties, begeleid door een al even Engelse tachtigerjaren-soundtrack.

Maar wat de film vooral tot een meesterwerkje maakt is de chemie tussen de twee hoofdrolspelers. Acteurs Lowe and Oram schreven het script en net als in Wheatleys eerdere films zijn de dialogen deels geïmproviseerd. Alles komt natuurlijk over, zonder dat daarvoor irritante gimmicks als shaky cam nodig zijn of overvloedige uitleg. Je hebt niet per sé een backstory nodig van Chris, of een reden waarom hij mensen vermoordt. Het is eigenlijk niet zo relevant waarom Tina nog steeds thuis woont en ze liever mensen vermoordt dan haar vriendje kwijtraakt. Het enige wat van belang is, is dat je ze volledig gelooft.

Bijzonder is dat je de sympathie voor het tweetal nooit verliest, hoeveel onschuldige mensen er ook het loodje leggen. Ze blijven de underdogs. Ze zijn niet cool en stoer, zoals de eerder genoemde Natural Born Killers, het zijn twee beschadigde mensen die op hun eigen verwrongen manier proberen er het beste van te maken. Ze zijn wie ze zijn. En dat is meer dan genoeg voor een film die je nog lang bij zal blijven.

Copyright Marjan Westbroek. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 31 januari 2013.

31 januari 2013
 • Titel
  Sightseers
 • Lengte
  88 minuten
 • Regie
  Ben Wheatley
 • Scenario
  Alice Lowe, Steve Oram, Amy Jump
 • Cast
  Alice Lowe, Kenneth Hadley, Steve Oram
 • Taal
  English
 • Land
  United Kingdom, France
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.