RECENSIE
DVD

Jaws(1975)

Nadat George Lucas enkele jaren geleden zijn STAR WARS-trilogie digitaal opleukte, ontstonden al snel geruchten dat Steven Spielberg hetzelfde zou doen met JAWS. Het 25-jarig jubileum van wat nog steeds zijn beste film is, zou gepaard gaan met een special edition, compleet met extra beeldmateriaal van een digitale haai. Als Spielberg dat ooit echt van plan is geweest, heeft hij daar blijkbaar vanaf gezien. Gelukkig maar.

Want als de witte haai op deze anniversary collector’s edition-dvd iets bewijst, is het wel dat de suggestie die rubber kan wekken, meer effect kan hebben dan de nietsverhullende beelden van digitale monsters.

Beeld en geluid
Door het geremasterde, en geremixte geluid (Dolby 5.1) worden nieuwe details prijsgegeven. Nooit geweten welk liedje Brody’s jongste zoon zingt wanneer hij een zandkasteel bouwt. En ‘We’re gonna need a bigger boat’ blijkt toch echt ‘You’re gonna need a bigger boat’. Het oorspronkelijke Panavision (2.35:1) is zeer scherp, met heldere kleuren.

Extra’s
De samenstellers van het bonusmateriaal zijn niet over één nacht ijs gegaan. Zelfs bij de ‘deleted scenes’ – materiaal dat een kwart eeuw in de kast heeft gelegen – is de beeldkwaliteit erg goed. Twee scènes springen eruit. In de eerste neemt Quint het vocaal op tegen een arm knulletje dat oefent op de klarinet. Het banjoduel uit DELIVERANCE is er niks bij. De andere betreft de vangst van de haai die verondersteld wordt de menseneter te zijn. Vissers bevechten elkaar op open zee, teneinde met de haai (en de eer) richting wal te varen. Er wordt geslagen, geschopt en met vissen gegooid. De scène deelt zijn satirische kijk op stoere mannen met George Romero’s zombiejacht-sequenties.

De documentaire ‘The Making of Jaws’ duurt even lang (50 minuten), maar is niet dezelfde als de BBC-documentaire ‘In the Teeth of Jaws’. Laatstgenoemde ging diep in op het door kleine en grote rampen geteisterde productieproces, en bevatte leuke, minder voor de hand liggende wetenswaardigheden. Deze, in opdracht van de studio gemaakte making-of, is adequaat tot goed, die van de BBC voortreffelijk. Verder: drie bioscooptrailers, een minuut aan weinig interessante bloopertjes, een schier oneindig archief van storyboard- en fotomateriaal en wat onbeduidende goodies voor de DVD-Rom. Op het gevaar over te komen als een verwend nest, toch nog maar mijn teleurstelling uitspreken over het ontbreken van een audiocommentaar.

SN-koopadvies
Daar kan ik kort over zijn: een absolute must. Alleen zij die JAWS niet op waarde schatten (ik zou zo gauw niemand weten), hebben een reden deze schijf te laten liggen.

Copyright Roel Haanen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #46, juli/augustus 2000.

© Roel Haanen
1 juli 2000
 • Titel
  Jaws
 • Lengte
  124 minuten
 • Regie
  Steven Spielberg
 • Scenario
  Peter Benchley, Carl Gottlieb
 • Cast
  Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.