RECENSIE

E.T. The Extra-Terrestrial(1982)


‘E.T. phone home.’ E.T. THE EXTRA-TERRESTIAL is niet alleen een klassieker: het is een iconische film die bij velen gevoelens van nostalgie zal veroorzaken. Dertig jaar oud is de film nu en ter gelegenheid van deze verjaardag en het honderdjarige jubileum van Universal is de film uitgegeven als luxe blu-ray.

Voor de enkeling die de film nog nooit heeft gezien: E.T. is een alien die tijdens een expeditie per ongeluk op aarde achterblijft. Hij wordt ontdekt door het jongetje Elliott, die hem zijn kamer in smokkelt en zijn kleine zusje en oudere broer betrekt bij het verbergen van het wezentje. Terwijl sinistere regeringsmensen naar de alien op zoek zijn probeert E.T. een manier te vinden om zijn soortgenoten te bereiken.

Wat vooral opvalt bij het opnieuw bekijken van de film is wat er verloren is gegaan in het CGI-tijdperk. De effecten uit 1982 zien er in sommige shots wat gedateerd uit, maar daar staat tegenover dat E.T. duidelijk echt aanwezig is. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat hij, in tegenstelling tot de antiseptische Autobots van tegenwoordig, ergens naar ruikt. Naar gras ofzo. In de making-of, één van de vele extra’s op deze blu-ray, zie je ook hoezeer E.T. aanwezig was op de set. Drie verschillende acteurs kropen in het pak, een mime bediende de handen in close-ups, twaalf poppenspelers bedienden de fijne motoriek. E.T. aan het lopen en praten krijgen was een hele operatie maar het effect is niet te miskennen.

Spielberg zelf had tien jaar geleden wat minder vertrouwen in de mechanische effecten. Hij verbeterde voor de twintigjarige jubileumeditie digitaal een aantal shots, en veranderde andere: zo gaf hij de politieagenten walkietalkies in plaats van geweren. Hij kreeg er spijt van. In deze uitgave zijn de geweren weer gewoon terug – de digitale verbeteringen zijn wel gebleven. Het beeld ziet er prachtig uit.

E.T. THE EXTRA-TERRESTIAL is natuurlijk wel heel sentimenteel – het blijft een Spielberg. In deze film is het cynisme dat daarmee vaak gepaard gaat echter nergens te bespeuren: je krijg een brok in je keel, zonder je te ergeren aan de manipulatie. Het helpt dat de film wat rafelig is, vol geïmproviseerde scènes van de kinderen die geloofwaardig met elkaar omgaan als broers en zus. De humoristische stukken, vooral de scènes waarin E.T. dronken raakt, vallen wel een beetje uit de toon.

Als je de dvd van tien jaar terug al in de kast hebt staan is deze blu-ray misschien niet een heel noodzakelijke aanschaf. Vooral de nachtelijke scènes zien er nu prachtig uit, maar veel van de extra’s zijn gerecycled. Voor degenen die deze klassieker nog niet in de collectie hebben is deze uitgave een prima gelegenheid om daar verandering in te brengen.

Extra’s: Featurette Steven Spielberg & E.T., making-of, the E.T. Journals, deleted scenes, featurette A Look Back en The E.T. Reunion, featurette over het character design The Evolution and Creation of E.T., featurette The Music of E.T. en meer.

Di: Universal. Vanaf 3 november op blu-ray. Copyright Hedwig van Driel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 6 november 2012.

© Hedwig van Driel
8 november 2012
 • Titel
  E.T. the Extra-Terrestrial
 • Lengte
  115 minuten
 • Regie
  Steven Spielberg
 • Scenario
  Melissa Mathison
 • Cast
  Henry Thomas, Drew Barrymore, Peter Coyote
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.