RECENSIE
Bioscoop

Full Eclipse(1993)

Bijna twee decennia na de THE EXORCIST en THE OMEN is de big budget Hollywood horrorfilm aan een grootscheepse comeback bezig.

Francis Ford Coppola’s DRACULA en Steven Spielberg’s JURASSIC PARK beten vorig jaar het spits af en dit jaar kunnen we tegemoet zien: Kenneth Branagh’s FRANKENSTEIN met Robert de Niro; Neil Jordans INTERVIEW WITH THE VAMPIRE met Tom Cruise, en Mike Nichols’ WOLF met Jack Nicholson en Michelle Pfeiffer. Wellicht dat Roger Corman vlak voor de première-datum van genoemde films weer even snel een rip-off in de competitie gooit (zie CARNOSAUR), maar Anthony Hickox is hem qua WOLF dan al voorgeweest met FULL ECLIPSE, een op de jaren ’90 toegesneden versie van het aloude weerwolf-verhaal.

Max Dire (Van Peebles), politieman in Los Angeles, wordt hardhandig geconfronteerd met de onverklaarbare zelfmoord van zijn partner Teague (Paulin). Dat er iets vreemds aan de hand is heeft Dire al even te voren kunnen constateren, toen zijn collega tijdens een achtervolging een paar adembenemende staaltjes van acrobatiek liet zien. Maar Teague bleek dan ook deel uit te maken van een elite-eenheid binnen het politiecorps, dat zijn formidabele stootkracht ontleent aan een geheimzinnige drug. Aanvoerder van de supercops, Adam Garou (Payne), probeert ook Dire bij de club in te lijven en werpt daarbij o.a. de charmes van Casey Spenser (Kensit) in de strijd. Eenmaal toegetreden constateert Dire tot zijn schrik dat de drug bij de gebruiker griezelige fysieke transformaties teweegbrengt.

Volgens scenarist Richard Christian Matheson is FULL ECLIPSE meer dan zomaar een monsterfilm. ‘Het gaat over verslaving en de akelige manier waarop drugs je kunnen veranderen.’ Regisseur Hickox tilt daarentegen wat minder zwaar aan het onderwerp: ‘Ik ben gek op de Marvel-strips. Superhelden die het verkeerde pad opgaan, dat hele mutanten-gedoe. En omdat ik vrijwel zeker weet dat ik nooit de rechten van de X-Men zal kunnen kopen, heb ik mijn eigen versie maar gemaakt.’

[bespreking in het kader van The Weekend of Terror XI; zonder puntenwaardering]

Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk  gepubliceerd in Schokkend Nieuws #12, april 1994.

© Phil van Tongeren
1 april 1994
 • Titel
  Full Eclipse
 • Lengte
  93 minuten
 • Regie
  Anthony Hickox
 • Scenario
  Richard Christian Matheson, Michael Reaves
 • Cast
  Mario Van Peebles, Patsy Kensit, Bruce Payne
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.