RECENSIE
Bioscoop

Ghost in the Machine(1993)

Wanneer Terry Munroe (Allen) haar adresboek verliest in een computerwinkel heeft dat desastreuse gevolgen. De seriemoordenaar Karl (Marcoux) krijgt het boekje in handen en besluit systematisch Terry’s kennissenkring uit te roeien.

Zelfs na zijn vroegtijdige dood weet Karl niet van ophouden, want dankzij een stroomstoring belandt zijn geest in een computernetwerk, hetgeen hem ongezien toegang verschaft tot de huishoudelijke hardware van zijn slachtoffers. Terry besluit terug te vechten en krijgt daarbij hulp van haar dertienjarige zoon Josh (Horneff) en de computer-deskundige Bram (Mulkey), die concluderen dat de moordenaar alleen op eigen terrein te verslaan is.

Het kostte regisseur Rachel Talalay weinig moeite om zich in de thematiek van GHOST IN THE MACHINE te verplaatsen; na haar wiskunde-studie aan de Yale-universiteit werkte ze korte tijd als computerprogrammeur. Ze begon haar filmcarri√®re als accountant bij de New Line studio’s. Daar was ze in uiteenlopende functies betrokken bij de produktie van alle Freddy Krueger-films. Ze maakte haar regiedebuut met FREDDY’S DEAD, het zesde deel uit de Nightmare on Elm Street-reeks. GHOST IN THE MACHINE was voor Talalay een verademing: “Deze film gaf me tenminste de kans om acteurs te regisseren. Bij FREDDY’S DEAD had ik een paar dagen met de acteurs, gedurende de rest van de opnamen bestond mijn werk uit het choreograferen van bloed, slijm en rubber.”

Toch is GHOST IN THE MACHINE niet gespeend van spectaculaire effecten. Een van de slachtoffers wordt letterlijk gaargekookt wanneer de moordenaar bezit neemt van zijn magnetron en de confrontatie tussen goed en kwaad speelt zich geheel af in de wereld van virtual reality. The Lawnmower Man maakt dus plaats voor The Microwave Man.

Copyright Bart van der Put. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk  gepubliceerd in Schokkend Nieuws #12, april 1994.

© Bart van der Put
1 april 1994
 • Titel
  Ghost in the Machine
 • Lengte
  95 minuten
 • Regie
  Rachel Talalay
 • Scenario
  William Davies, William Osborne
 • Cast
  Karen Allen, Chris Mulkey, Ted Marcoux
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Sci-FiMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.