RECENSIE
VOD

A Babysitter’s Guide to Monster Hunting(2020)

Ook voor kinderen heeft Netflix deze oktobermaand horror geprogrammeerd. En gelukkig voor ouders is A BABYSITTER’S GUIDE TO MONSTER HUNTING geen straf om mee te kijken.

Hoofdpersoon Kelly ontmoeten we als ze vijf jaar is en doodsbang in bed ligt. Knipperde die beer nou met zijn ogen? Stond die T-rex eerst wel daar? En dan zien we lange bleke vingers de kastdeuren openen… Zo’n tien jaar later staat Kelly nog steeds bekend als ‘monster girl’. Op Halloween-avond moet ze passen op een jongetje van vijf dat, net als zij destijds, overal monsters ziet. Als hij door een aantal schattige CGI-monstertjes gekidnapt wordt moet Kelly erachteraan, met behulp van andere ‘babysitters’ die lid van een aloud geheim genootschap van monsterjagers blijken te zijn.

BABYSITTER’S GUIDE werd geregisseerd door Rachel Talalay, van TANK GIRL. Deze film is een braver – het is tenslotte Netflix – maar het is toch leuk een kortharig stoer meisje op een motor te zien rijden… met een vrolijk brabbelende baby in haar rugtas. De decors hebben ook een prettig steampunk-randje, al is het jammer dat af en toe wel erg duidelijk wordt dat het effectenbudget misschien niet helemaal toereikend was. Ervaring met nachtmerriemonsters heeft Talalay natuurlijk ook, van FREDDY’S DEAD: THE FINAL NIGHTMARE. Toch lijkt de Grand Guignol gespeeld door Tom Felton (Draco uit de Harry Potter-films, al zal je hem niet direct herkennen) eerder door Beetlejuice dan door Freddy geïnspireerd.

De dialogen hadden misschien nog net een tandje scherper gemogen, de zijpersonages iets minder karikaturaal. Maar het beoogde publiek zal wellicht niet per se klagen over een gebrek aan subtiliteit. En gelukkig zijn er af en toe net genoeg leuke vondsten om de voorspelbaarheid iets minder te maken. De Grand Guignol komt bijvoorbeeld wat problemen tegen die de gemiddelde babysitter bekend voor zullen komen. En hoofdpersoon Kelly weet een aanval door een horde zwarte katten op creatieve wijze af te wenden.

BABYSITTER’S GUIDE is geen GREMLINS (en zal waarschijnlijk ook minder eng zijn voor kleine kijkers), maar kijkt makkelijk weg. De film is gebaseerd op een boekenreeks, en aan het eind wordt de sequel alvast even op poten gezet. Als die inderdaad gemaakt wordt zal hij vast volgend jaar oktober uit worden gebracht. Leuk voor kinderen om alvast aan horror te wennen… zodat ze over een paar jaar misschien iets engers durven te proberen!

Distributie: Netflix. Release: 15 oktober 2020. Copyright Hedwig van Driel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 16 oktober 2020.

16 oktober 2020
 • Titel
  A Babysitter's Guide to Monster Hunting
 • Lengte
  98 minuten
 • Regie
  Rachel Talalay
 • Scenario
  Joe Ballarini
 • Cast
  Tamara Smart, Oona Laurence, Tom Felton
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.