RECENSIE
DVD

Existenz(1999)

Voor het eerst sinds VIDEODROME een oorspronkelijk Cronenberg-scenario. EXISTENZ is dan ook archetypisch Cronenberg-materiaal: menselijk lichaam en techniek botsen door een fictieve wetenschappelijke ontwikkeling.

Dit keer is dat het virtual reality-spel uit de titel, dat gespeeld wordt met organische gamepods, umbycords en bioports. Lichtvoetiger dan we van Cronenberg gewend zijn, maar daarom niet minder intrigerend.

Beeld en geluid
Het geluid is met dolby digital 5.1 in orde. Maar waarom is het kraakheldere beeld niet in het oorspronkelijke formaat van 1:1.85? Bij de huidige full screen-presentatie valt ruim een kwart van het beeld weg. Als de distributeur balken-haters tegemoet wil komen, waarom dan niet beide beeldformaten op één dvd? Doen de Amerikanen ook.

Extra’s
Twee kijkjes achter de schermen: een electronic press kit van 10 minuten waarin producenten en acteurs zich te buiten gaan aan loftuitingen voor Cronenbergs intelligente script en een amper vier minuten durend praatje van de special effects-man. Daarnaast een eXistenZ-woordenboekje en een bioscooptrailer. De biografieën van Cronenberg, Leigh, Law en Dafoe verdienen aparte vermelding voor de onbeholpen schrijfstijl en de wijze waarop de samensteller suggereert dat de carrières van deze vier louter uit commerciële en artistieke successen bestaan. Dafoe zou een Oscar hebben gewonnen voor THE ENGLISH PATIENT en Law’s naam ‘wordt overal met respect uitgesproken’. Over Leigh wordt ondermeer gemeld dat ‘publiek en pers buitengewoon enthousiast’ reageerden op haar frisse optreden in EYES OF A STRANGER (herinnert u zich één positieve reactie op Ken Wiederhorn’s slaapverwekkende horrorfilm?) De biografie van Cronenberg doet een regisseur vermoeden wiens carrière één lange triomftocht is: ‘Overal waar Cronenberg verschijnt weet hij prijzen in de wacht te slepen’ en ‘Dat niet iedereen altijd van zijn stijl gecharmeerd is deert hem niet. Kassakrakers doen de kritiek wel verstommen!’. NIGHTBREED wordt in één adem genoemd met NAKED LUNCH en DEAD RINGERS, waardoor de indruk wordt gewekt dat onderhavige film niet door Clive Barker maar door Cronenberg geregisseerd is. Erg onzorgvuldig en misleidend.

SN-koopadvies
Voor wie aan het oorspronkelijke beeldformaat hecht, biedt de regio 1-schijf uitkomst. Die bevat verder geen extra’s, maar zoals ze op deze schijf staan, zult u ze niet missen.

Copyright Roel Haanen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #44, februari/april 2000.

© Roel Haanen
1 februari 2000
 • Titel
  eXistenZ
 • Lengte
  97 minuten
 • Regie
  David Cronenberg
 • Scenario
  David Cronenberg
 • Cast
  Jude Law, Jennifer Jason Leigh, Ian Holm
 • Taal
  English
 • Land
  Canada, United Kingdom, France, United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.