joker
joker
Nieuws
29 december 2019

Tabee 2019, deel 6

joker JAARLIJSTEN | We hebben al een hoop mooie films en series voorbij zien komen de afgelopen dagen in Tabee 2019 deel 1, 2, 3, 4 en 5.  Morgen sluiten we het jaar goed af, met de traditionele Schokkend Nieuws-jaarlijst.  Vandaag nog Tabee 2019 deel 6, met deze allerlaatste lijstjes!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daan Snouck Hurgronje schrijft sinds 2018 voor Schokkend Nieuws en is zodoende een van onze ‘verste’ aanwinsten. Desondanks heeft hij zich al onmisbaar gemaakt door veelvuldig nieuwe bioscoopfilms voor ons te recenseren. Zo ging hij dit jaar onder andere naar GEMINI MANREADY OR NOT en TERMINATOR: DARK FATE maar maakte hij vooral zijn naam als Marvel-kenner waar met recensies van SPIDER-MAN: FAR FROM HOME, DARK PHOENIX, CAPTAIN MARVEL en natuurlijk AVENGERS: ENDGAME. De laatste kwam dan ook in zijn eindlijst terecht.

1. STAR WARS EPISODE IX – THE RISE OF SKYWALKER (J.J. Abrams, 2019)
2. AVENGERS: ENDGAME (Anthony Russo en Joe Russo, 2019)
3. WATCHMEN S01
4. THE MAN IN THE HIGH CASTLE S04
5. JOKER  (Todd Phillips, 2019)

Bram Roza is een van de vaste vormgevers van Schokkend Nieuws. Daarnaast helpt hij Lieuwe van Albada bij het samenstellen van de rubriek ‘De Verzamelde Werken Van…’

1. MIDSOMMAR (Ari Aster, 2019)
Een setting die we zelden zien in dit genre en een bad trip zoals ik ze kan beamen.
2. BIRD BOX (Susanne Bier, 2018)
Wellicht niet per se heel origineel, maar ik vond hem toch retespannend.
3. JOKER
Ondanks de hype en dat ik er echt geen zin in had was hij prachtig gefilmd en mocht de boodschap wel weer eens worden gebracht.
4. DER GOLDENE HANDSCHUH (Fatih Akin, 2019)
Vreemd, goor en troosteloos, en dat gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Duim omhoog.
5. STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER
Pas bij de laatste film kom ik erachter dat de saga geen intergalactische fantasy is maar iets veel specifiekers: sword and sorcery. Verschrikkelijk en geweldig tegelijkertijd. Het een sluit het ander simpelweg niet uit.

Guus Schulting debuteerde in 2016 als Schokkend Nieuws-schrijver. Sindsdien ontwikkelde Guus zich tot onze eigen Nederhorror-specialist. In het nieuwste nummer, SN #141, lees je bijvoorbeeld zijn stuk over de Nederlandse Netflixserie ARES. Ook recenseerde hij BUMPERKLEEF, die het tot de nummer 2-positie in zijn eindlijstje schopte.

1. PARASITE (Bong Joon Ho, 2019)
Gouden Palm winnaar.. Oscarfavoriet? Beste genrefilm van het jaar!
2. BUMPERKLEEF (Lodewijk Crijns, 2019)
Neem deze en Ken Loach’s SORRY WE MISSED YOU en je hebt het meest angstaanjagende monster van 2019: het witte bestelbusje.
3. MIDSOMMAR
Mijn broertje is onlangs naar Scandinavië verhuisd en neemt de telefoon niet meer op. Moet ik me zorgen maken?
4. CRAWL (Alexandre Aja, 2019)
Lekker compacte krokodillenhorror. Ik heb ervan genoten.
5. DOLEMITE IS MY NAME (Craig Brewer, 2019)
Wie had gedacht dat Eddie Murphy het nog in zich had? Maar wat is hij op dreef in deze heerlijke ode aan Rudy Ray Moore.

 Theodoor Steen is behalve Schokkend Nieuws-medewerker ook een soort wandelende film-encyclopedie, wat erg goed van pas komt bij filmquizzen. Daarnaast is hij ook nog prgrammeur van Camera Japan Festival én zit hij in 2020 in de persjury van het International Film Festival Rotterdam. Daarnaast maakt hij ook nog de tijd vrij om voor ons te schrijven: zo draagt hij regelmatig bij aan de rubriek Thank God It’s Friday!, recenseerde hij dit jaar THE CLOVEHITCH KILLER en THE DARE voor ons, en worstelde hij zich voor de papieren editie van Schokkend Nieuws door boxsets als AMERICAN HORROR PROJECT VOLUME 2 en BLOOD HUNGER: THE FILMS OF JOSÉ LARRAZ heen.

1. WATCHMEN S01
Wat Alan Moore deed voor de angsten van de “eighties’, dat doet Damon Lindeloff met de hete hangijzers van deze tijd: politiegeweld, racisme en de angst dat de wereld ieder moment ten einde kan komen. Het resultaat is het beste superheldenproduct in jaren. 
2. THE O.A. S02
Een netwerk van pratende bomen, een telephatische reuzenoctopus genaamd Old Night, een cryptische puzzel die parallele universa overbrugt: aan The O.A is geen touw vast te knopen, en dat is dit maal een aanbeveling. 
3. IN FABRIC (Peter Strickland, 2018)
De grappigste horrorkomedie van het jaar is tevens een briljante ode aan Mario Bava, Dario Argento en consorten. Beeldschoon, absurd en theatraal. 
4. UNDONE S01
In een ijzersterk jaar voor genretelevisie (zie ook Watchmen, The Good Place, Legion en The O.A) weet Undone zich nog steeds te onderscheiden door de werkelijk beeldschone animatiestijl, geregisseerd door Neerland’s trots Hisko Hulsing. 
5. HIGH LIFE (Claire Denis, 2018)
Claire Denis, Robert Pattinson, Juliette Binoche, ruimtefilm. Genoeg aspecten om de film aan te bevelen, maar de beste reclame voor deze film is toch dat éne andere simpele woord: fuckbox.

Morgen op deze plek onze eindlijst van het jaar 2019!

 

29 december 2019

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!