RECENSIE
Bioscoop

Spider-Man: Far from Home(2019)

Aan Spider-Man de ietwat ondankbare taak om na het monstersucces van ENDGAME Marvels driefasenplan af te sluiten met zijn tweede solo-avontuur. Maar is er, met Thanos verslagen en het universum veilig, nog wel wat te doen voor Spidey? Of is het terug naar fietsendieven stoppen in de steegjes van Queens?

Het antwoord hierop laat niet lang op zich wachten. In de openingsscène van FAR FROM HOME zien we hoe Nick Fury (Samuel L. Jackson) en Maria Hill (Cobie Smulders) tijdens een routine-missie in Mexico aangevallen worden door een enorm zandmonster. Maar voordat je kan denken ‘Sandman? Alweer?!’ wordt het wezen overweldigd door een rondvliegende, laserschietende vreemdeling. Deze mysterieuze superheld (Jake Gyllenhaal) claimt uit een andere dimensie te komen waar vier elementals zijn Aarde hebben vernietigd en waarschuwt dat onze Aarde nu aan de beurt is. Met Iron Man onder de zoden en de rest van de Avengers buiten beeld, kan Fury alleen terugvallen op de jonge Peter Parker (Tom Holland). Deze staat echter net op het punt om op schoolreis te gaan naar Europa. Hij heeft een aandoenlijk puberaal plan om klasgenootje MJ voor zich te winnen bovenop de Eiffeltoren, maar is bovenal even helemaal klaar met het superheldengedoe en alle verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken. Het volgende elementenmonster slaat echter toe in Venetië, heel toevallig net nadat Peter en zijn klas daar aangekomen zijn. Gelukkig maar dat Aunt May stiekem toch zijn spinnenpak heeft ingepakt…

De wereld waarin FAR FROM HOME zich afspeelt is overduidelijk post-Thanos. Het verdwijnen en terugkeren van de helft van de bevolking wordt al snel The Blip genoemd. Voor de achterblijvers mogen er dan vijf jaar verstreken zijn, voor de verdwijners heeft de tijd stilgestaan en is het alsof er niks gebeurd is. De Avengers zijn wereldwijde supersterren, Spider-Man incluis, en de dood van Iron Man wordt overal gevoeld. Zo ook door Parker, die in Tony Stark een welkom vaderfiguur gevonden had. Deze wederopbouwsetting is uniek binnen het MCU, maar schrijversduo Erik Sommers en Chris McKenna (SPIDER-MAN: HOMECOMING, ANT-MAN & THE WASP) hebben gekozen voor een meer opzichzelfstaand, persoonlijk verhaal en maken zich niet druk om de gevolgen en implicaties van wat de mensheid zojuist ondergaan heeft. Het weerspiegelt hiermee de wens van Spider-Man om gewoon weer de middelbare scholier Peter Parker te zijn, waar hij in eerste instantie niet kon wachten om de superheld uit te hangen.

Maar zoals gezegd is dit ook de laatste episode binnen de huidige canon (Marvel heeft voor de nabije toekomst nog geen concrete dingen vastgelegd), en het is jammer dat terugkerend regisseur Jon Watts zich verplicht voelt door middel van overmatig bombastische setpieces te wedijveren met het tot nu toe geleverde spektakel. De film valt hierdoor in een wat ongemakkelijke spagaat. Het plot stuitert constant heen en weer tussen een lichtvoetige Peter Parker-kant (kleine, charmante dialoogscènes) en een topzware Spider-Man-kant (hevig op CGI leunende, standaard superheldenactiescènes), zonder echt een geheel te vormen. Kijkt lekker weg verder (Marvel beheerst zijn eigen formule ondertussen natuurlijk als geen ander, en Tom Holland is nou eenmaal uitstekend gecast), maar het doet je wel afvragen waarom de studio zo nodig nog een film aan hun al overvolle MCU moest toevoegen, nadat ENDGAME er eerder dit jaar al zo’n mooi eind aan had gebreid.

Of FAR FROM HOME nou een welkom dessert is of juist mosterd na de maaltijd, hangt dus duidelijk af van in welke mate je nog meer Spider-Man in je leven nodig denkt te hebben.

Distributeur: UPI. BE: 3 juli, NL: 4 juli 2019. Copyright Daan Snouck Hurgronje. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 4 juli 2019.

 • Titel
  Spider-Man: Far from Home
 • Lengte
  129 minuten
 • Regie
  Jon Watts
 • Scenario
  Chris McKenna, Erik Sommers, Stan Lee
 • Cast
  Tom Holland, Samuel L. Jackson, Jake Gyllenhaal
 • Taal
  English, Italian, Czech
 • Land
  United States, Czech Republic, Australia, Canada, Italy
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.