RECENSIE

Vincent(1982)

De kleine Vincent houdt er eigenaardige gewoonten en fantasieën op na. Hij is verzot op het werk van Edgar Allan Poe, onderwerpt zijn hond aan bizarre experimenten en droomt ervan zijn tante in kokende was onder te dompelen.

Tot in de titel is VINCENT een hommage aan horror-idool Vincent Price, die overigens ook het op rijm gezette commentaar bij de film verzorgt. Het nog geen tien minuten durende poppenfilmpje, door Burton vervaardigd in de tijd dat hij als animator voor de Disney-studio’s werkte, kan als een voorstudie van THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS worden beschouwd. Laatstgenoemde trok vorig jaar volle zalen in Amerika en combineert, evenals zijn bescheiden voorganger, stop motion-animatie met expressionistische decors.

Met VINCENT lieten Burton en Heinrich bewust een proefbalonnetje op voor een avondvullende poppenfilm. Pas tien jaar later, na het overweldigende succes van BEAUTY AND THE BEAST en ALADDIN, durfde men bij Disney de gok te wagen. THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS zal waarschijnlijk rond de Kerst in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

[bespreking in het kader van The Weekend of Terror XI; zonder puntenwaardering]

Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. .Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #12, p12.

© Phil van Tongeren
27 april 2011
 • Titel
  Vincent
 • Lengte
  6 minuten
 • Regie
  Tim Burton
 • Scenario
  Tim Burton
 • Cast
  Vincent Price
 • Taal
  English
 • Land
  United States
Meer Animation
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.