RECENSIE

Children of the Night(1991)

Er wordt vaak beweerd dat filmjournalisten gefrustreerde filmmakers zijn. Ofschoon die vlieger niet altijd opgaat zijn er genoeg bewijzen om die stelling te onderbouwen. Dario Argento schreef ooit filmrecensies, het halve Schokkend Nieuws-redactieteam is betrokken bij de produktie van STATE OF MIND en CHILDREN OF THE NIGHT opent met de titel Fangoria Films presents.

Een goed begrip van genre-conventies en de behoeften van horrorliefhebbers is natuurlijk geen garantie voor een goede film, maar wanneer stilist Tony Randel (HELLBOUND) aan het roer wordt gezet mag je wel wat verwachten. Het verhaal draait om twee tienermeisjes uit Eerie, Indiana, herstel, Allburg, USA. Daar de jongste van de twee het stadje gaat verlaten is het tijd voor het plaatselijke afscheidsritueel: een verfrissende duik in een verlaten, ondergelopen graftombe met een duister verleden. Bij het zien van de onbevlekte minderjarige dijen van de meisjes ontwaakt oppervampier Czakyr, om de keurige bevolking van Allburg aan zijn heerschappij te onderwerpen. Het absorberend vermogen van de Amerikaanse genrefilm wordt niet alleen in deze aan INFERNO en ZOMBI 2 refererende openingsscène gedemonstreerd, maar loopt als een rode draad door de hele film. Randel citeert de grootste estheten van het horrorgenre en dat levert mooie plaatjes op, maar de combinatie van de luxaflex-belichting van HELLBOUND en de muzikale verwijzingen naar die film is een beetje teveel een herhalingsoefening. Net als bij Randel’s debuut is het script de zwakste schakel, alleen zijn de effecten dit keer te spaarzaam om dit manco te camoufleren. De Daffy Duck imitatie van Karen Black en de geweldige rol van Garrett Morris als de lokale wino zorgen nog voor enkele komische hoogtepunten, maar met een cheesy Spielbergiaans einde ontstijgt CHILDREN OF THE NIGHT net niet de status van vrijblijvend videovermaak. Het wordt tijd dat Randel een scenario krijgt dat recht doet aan zijn stilistische kwaliteiten; onder die gezegende omstandigheid zie ik hem nog wel een klassieke Amerikaanse horrorfilm maken.

Copyright Bart van der Put. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. .Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #5, p10.

© Bart van der Put
27 april 2011
 • Titel
  Children of the Night
 • Lengte
  92 minuten
 • Regie
  Tony Randel
 • Scenario
  Nicolas Falacci, William Hopkins, Tony Randel
 • Cast
  Karen Black, Peter DeLuise, Ami Dolenz
 • Taal
  English
 • Land
  United States
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.