RECENSIE

Creature(2004)

Opnieuw stort een eerzuchtige, zeg maar megalomane wetenschapper zich op een riskant DNA-experiment. Ditmaal betreft het Dr. Alan Woodman (Savage) die in het Glacier Research Laboratorium, diep in de Rocky Mountains, de circa veertig miljard symbolen op een eeuwenoude steen heeft weten te ontcijferen, die tezamen de DNA-code vormen voor ‘de ultieme levensvorm’.

De steen werd duizenden jaren v.Chr., aan de vooravond van onze beschaving, door buitenaardse wezens op aarde afgeworpen, was millennia lang zoek en werd recentelijk in Zuid-Irak bij opgravingswerkzaamheden herontdekt. (Ja, het is allemaal nodeloos ingewikkeld.) De ultieme levensvorm ontsnapt en een geheime commando-eenheid, Kameira genaamd, moet worden ingezet om het lab en de technici aldaar voor eliminatie te behoeden. Dit alles betekent: overbekende infiltratieproblemen, gehol en gedraaf in duistere gangen, zware wapens die onophoudelijk vuur braken, momenten van gierende paniek, opspattend bloed en korte flitsen van het gedrocht in kwestie (de atletische acteur Stanislav Dimitrov in een doodeng monsterkostuum). De actie doet sterk denken aan ALIEN en talloze rip-offs, het handelingsverloop is identiek aan tientallen soortgelijke werkjes in de direct-to-video-industrie, dialogen bestaan voornamelijk uit tough talk, de optredende personages zijn gespeend van individualiteit (en dus herkenbare identiteit), het monster lijkt sprekend op het eponieme karakter in PREDATOR en John Savage maakt een schrikbarend verloederde indruk. Tel uit je winst. Een film als CREATURE is in alle sectoren zo derivatief van aard, dat het werkje zich aan ieder zinnig commentaar onttrekt. Mogelijk zullen genreliefhebbers een zekere geamuseerde bewondering voor scenaristen Helford en Van Ostrand kunnen opbrengen voor het bijeen sprokkelen van zoveel elementen uit meer toonaangevend werk. Het is op die oceaan van plagiaire energie dat CREATURE onbekommerd (maar gezwind) voortdobbert van uitgemergeld cliché naar uitgemergeld cliché. Niet eens een onaardige film, maar er stijgt wel een sterke geur van formaldehyde uit op.

** Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #63, p46.

© Erique J. Rebel
27 april 2011
 • Titel
  Alien Lockdown
 • Lengte
  90 minuten
 • Regie
  Abram Cox
 • Scenario
  Kenneth M. Badish, Boaz Davidson, Ross Helford
 • Cast
  James Marshall, Michelle Goh, John Savage
 • Taal
  English
 • Land
  United States, Bulgaria
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.