RECENSIE
VHS

Automatic(1995)

Louter voor de liefhebbers van snelvuurwapens en versplinterende man-tegen-man gevechten.

RobGen Inc., onder leiding van Goddard Marx (Glover), verdient miljoenen aan de verkoop van artimans (artificial humans), onverwoestbare androiden die als personeel kunnen worden ingezet om optimale veiligheid in huis en op het werk te garanderen. Als RobGen-marketing director Seth Barker (Stanley Kamel) zich tijdens overwerk aan secretaresse Nora Rochester (Ashbrook) vergrijpt, komt een verbeterd artiman-prototype, J269 (Gruner), tussenbeide en doodt Barker. Marx ziet direct in dat het incident het einde kan betekenen van zijn lucratieve artiman-project. Hij geeft ‘een Boliviaanse connectie’, Lt. Simon West (Kobar) en huurlingen, opdracht Nora en J269 te elimineren. Het gevolg: full scale war in RobGen’s hoofdkantoor.

Deze film, in Amerikaanse vakbladen bestempeld als een poor man’s DIE HARD, hangt vanaf het eerste beeld ernstig uit het lood door de introductie van een energieke, welbespraakte, boeiende schurk – Glover – en een volkomen anonieme held – Gruner – die bovendien van cybernetische origine blijkt te zijn. Gruner, een Franse professionele karateka, heeft met vakbroeders als Chuck Norris, Loren Avedon, Jean-Claude Van Damme, Sasha Mitchell en Ralph Moeller gemeen dat hij als martial artist geducht overkomt, maar als karakter bijzonder weinig indruk maakt. Daarom is het aanmerkelijk interessanter om Marx en West te volgen bij hun pogingen J269 en Nora om zeep te helpen dan te zien hoe androide en secretaresse aan de diverse boobytraps ontsnappen. Als laatstgenoemden samen ook nog iets moois krijgen (kun je ‘iets moois’ krijgen met een cyborg?), is de boot helemaal aan en zinkt AUTOMATIC als een baksteen. Louter voor liefhebbers van snelvuurwapens en versplinterende man-tegen-man gevechten. Van de maker van AMITYVILLE: A NEW GENERATION (1993).

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #17, februari 1995.

© Automatic
1 februari 1995
 • Titel
  Automatic
 • Lengte
  90 minuten
 • Regie
  John Murlowski
 • Scenario
  Avi Nesher, Susan Lambert
 • Cast
  Olivier Gruner, Daphne Ashbrook, John Glover
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-FiMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.