RECENSIE

Anatomie 2(2003)

De Duitse regisseur en scenarioschrijver Stefan Ruzowitzky doet bij onze Oosterburen wat Johan Nijenhuis in Nederland doet: met een ogenschijnlijk feilloos commercieel inzicht en een schrijnend gebrek aan artistieke dadendrang maakt hij formulefilms voor een jonge doelgroep. Waar Nijenhuis zijn publiek met zon, zee en strand wil behagen, jaagt Ruzowitzky hen echter liever de gordijnen in.

In commercieel opzicht lukte dat goed met de rammelende ziekenhuishorror van ANATOMIE, waarin ster Franka Potente het tegen een geheim genootschap van medicijnen-studenten opnam. Potente vervult een gastrolletje in het vervolg, waarin de handeling zich naar Berlijn verplaatst en de beroepsethiek opnieuw groepsgewijs aan blinde ambitie wordt opgeofferd. Onder leiding van een dubieuze professor stort een nieuwe groep jonge artsen zich op ethisch onverantwoorde experimenten, en dat gaat ditmaal gepaard met prestatieverhogend druggebruik. Zo wordt de held door de babe-van-dienst eerst volgespoten met een viagra-variant en vervolgens komplett platt gebumst, waarop zijn idealisme en ethiek prompt vervliegen. Met dit soort platvloerse en mechanische wendingen stuurt Ruzowitzky zijn jonge protagonisten net zo gemakkelijk van A naar B als Nijenhuis, en dat irriteert mateloos. Voeg daar een nijpend gebrek aan stijl, spanning en schrikmomenten aan toe, en hoppa: de mislukking is totaal. Abführen! x Di: Columbia TriStar

Copyright Bart van der Put. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #61 (2004), p 32.

27 april 2011
 • Titel
  Anatomy 2
 • Lengte
  101 minuten
 • Regie
  Stefan Ruzowitzky
 • Scenario
  Stefan Ruzowitzky
 • Cast
  August Diehl, Ariane Schnug, Herbert Knaup
 • Taal
  German, English
 • Land
  Germany
Meer HorrorMeer Sci-FiMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.