RECENSIE
DVD/BLU-RAY

The Guest(2014)

Adam Wingards THE GUEST is een schaamteloze mash-up van herkenbare genre-elementen, komische knipogen en gewelddadige verrassingen. Een militair komt aan in een slaperig Amerikaans stadje om de familie van zijn verloren kameraad op te zoeken. Hij lijkt de ideale gast, maar ondertussen…

David (Dan Stevens) palmt al gauw het gezin van zijn gesneuvelde vriend in. Hij mag blijven slapen en helpt mee in huis. Jongste zoon Luke is onder de indruk, wanneer David het voor hem opneemt tegen irritante pestkoppen. Op beheerste, maar agressieve badass-wijze leert hij ze een lesje. Het vormt een voorproefje voor wat komen gaat. Dochter des huizes Anna (Maika Monroe die recent schitterde in IT FOLLOWS) vertrouwt de gast echter voor geen meter, al moet ze toegeven dat David wel een lekker ding is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een heerlijke campy scène waarin David met ontbloot bovenlijf en een handdoek om zijn middel door het huis paradeert, terwijl Anna nog net niet loopt te kwijlen. Het is als een Coca Cola light break of een oude Levi’s reclame waarin de man even het seksobject is, terwijl hij ondertussen natuurlijk bloedlink is.

Acteur Dan Stevens steelt de show in THE GUEST. Bij het grote publiek is hij vooral bekend van het degelijke Britse kostuumdrama Downton Abbey. In THE GUEST is hij een heerlijk creepy gast met dodelijke charmes en de fatale behendigheid van een Jason Bourne. Stevens straalt probleemloos en met kwaadaardige flair een ambigue aantrekkingskracht uit. Het ene moment is hij de stoere actieheld die het opneemt voor de zwakkeren en met zijn vuisten gerechtigheid uitdeelt. Vervolgens is hij die verleidelijke en gevaarlijke gast met een schimmig verleden zoals je die kent uit films als Hitchcocks SHADOW OF A DOUBT of Park Chan-Wooks STOKER. Anna is de enige wantrouwige persoon die op onderzoek uitgaat en zijn duistere geheim ontrafelt.

En dan loopt de boel helemaal uit de klauwen! THE GUEST verandert zelfverzekerd in een gewelddadige actiefilm die, ook al speelt de film zich in het heden af, qua stijl aanvoelt als een pastiche van de jaren tachtig. De heerlijke soundtrack versterkt dat nog eens met een mengeling van sfeervolle new wave en pompende electronica. In dat opzicht doet de film denken aan de verslavende eighties-sfeer van DRIVE of het recente COLD IN JULY. Adam Wingard heeft zich ontwikkeld van regisseur van de verrassende lowbudget-horror van A HORRIBLE WAY TO DIE tot het voor slasherfans zeer bevredigende YOU’RE NEXT. THE GUEST gaat meer alle kanten op, maar is stijlvol, vermakelijk en spannend. Wat wil je nog meer?   

Distributie: Splendid.  Op dvd en blu-ray vanaf 30 april. Copyright: George Vermij. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 5 mei 2015.

© George Vermij
5 mei 2015
 • Titel
  The Guest
 • Lengte
  100 minuten
 • Regie
  Adam Wingard
 • Scenario
  Simon Barrett
 • Cast
  Dan Stevens, Sheila Kelley, Maika Monroe
 • Taal
  English
 • Land
  United States, United Kingdom
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nĂłg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.