RECENSIE
DVD/BLU-RAY

These Final Hours(2013)

Wat zou jij doen als je wist dat al het leven op Aarde binnen twaalf uur vernietigd wordt? Dansend, zuipend, neukend en cocaïnesnuivend ten onder gaan, is aanvankelijk het antwoord van James in het Australische sciencefictiondrama THESE FINAL HOURS.

Nadat de Aarde getroffen is door een meteoriet, raast er een vuurzee over het aardoppervlak die binnen twaalf uur al het leven zal vernietigen. De zelfingenomen James laat de zwangere Zoë alleen achter zodat hij zijn laatste uurtjes keihard feestend door kan brengen met vriendin Vicky op de super-party georganiseerd door haar broer Freddy. “It’s gonna fucking hurt and I don’t wanna feel it”. Onderweg redt hij, tot zijn eigen verbazing, het leven van de tienjarige Rose die wanhopig op zoek is naar haar vader met wie zij samen op weg was naar het huis van haar tante.  Opgezadeld met de verantwoordelijkheid voor Rose maar geenszins van plan het feest-der-feesten te laten schieten, probeert James iemand te vinden die Rose naar haar tante kan brengen. Tijdens de reis begint James zich echter steeds meer af te vragen of Vicky en haar feestende vrienden wel degenen zijn met wie hij zijn laatste uurtjes wil doorbrengen.

“Awe-inspiring special-effects” meldt één van de citaten op de achterkant van de cover.  Stel je daar niet te veel van voor. Het kleine beetje dat er in zit is prima, maar THESE FINAL HOURS is geen rampenfilm met grote effecten. De enige informatie die we aanvankelijk over de ramp krijgen is via de autoradio. Een amateurzender houdt de stand bij. “As of now, all of Western Europe is gone.” In een film van Ronald Emmerich zou de ondergang in al zijn glorie worden getoond maar THESE FINAL HOURS hoort thuis in het rijtje MIRACLE MILE (1988), LAST NIGHT (1998)en 4:44 LAST DAY ON EARTH (2011); kleinschalige low-budget films over het einde-der-tijden waarin het menselijk drama centraal staat. Een dergelijke film valt of staat met de geloofwaardigheid van het verhaal, de personages en het talent van de acteurs. Er zijn immers geen spectaculaire effecten die de aandacht kunnen afleiden van plotgaten, rammelende dialogen en geschmier.

Dat regisseur Zak Hilditch de plank niet mis slaat, heeft hij in eerste instantie te danken aan Nathan Philips (James) en Angourie Rice (Rose) die bijna letterlijk acteren alsof hun levens er vanaf hangen. De chemie tussen de twee voelt echt en Rose is een geloofwaardige katalysator voor James’ omslag van egocentrische zak naar iemand ‘who does give a shit’. Daarnaast bevat THESE FINAL HOURS een aantal momenten die je kippenvel of een brok in de keel bezorgen zonder dat het drama er te dik bovenop ligt.  Bijvoorbeeld de scène waarin een politieagent James vraagt om hem en zijn gezin dood te schieten omdat hij er zelf te laf voor is. Of James’ bezoekje aan zijn moeder, die geen illusies meer heeft en het einde rustig afwacht met een goed glas witte wijn en een legpuzzel.

Halverwege vliegt de film tijdens de sequentie op het feest helaas even uit de bocht. Vicky, Freddy en de vrouw die Rose aanziet voor haar eigen dochter worden neergezet als karikaturen, dronken onsympathieke debielen, en verliezen daarmee hun geloofwaardigheid. De confrontatie tussen Vicky en James in Freddy’s zelfgemaakte schuilkelder heeft daardoor niet de impact die het had kunnen hebben. Daarnaast zal niet iedereen zich kunnen vinden in de negatieve visie van Hilditch op onze copings-strategieën voor het einde der tijden. Het gros van de mensheid in THESE FINAL HOURS verliest zich in excessen of pleegt zelfmoord. Ik zelf heb, noem me naïef, de stille hoop dat de meerderheid zich, als het onvermijdelijke einde zich aandient, wat waardiger zal gedragen. Desalniettemin heeft Hilditch met THESE FINAL HOURS een geloofwaardige en emotionele film afgeleverd die dwingt tot nadenken.

Di: Imagine/Remain In Light.  Op dvd, blu-ray en VOD vanaf 21 april. Copyright: Erik van ’t Holt. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 4 mei 2015.

4 mei 2015
 • Titel
  These Final Hours
 • Lengte
  87 minuten
 • Regie
  Zak Hilditch
 • Scenario
  Zak Hilditch
 • Cast
  Jessica De Gouw, Nathan Phillips, David Field
 • Taal
  English
 • Land
  Australia
 • Trailer
Meer Sci-FiMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.