RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Bedeviled(2016)

Wat doe je als films over een dodelijke videoband, een dodelijke website en een dodelijke chatroom al zijn gemaakt? Dan maak je er gewoon een over een dodelijke app.

Het venijnige stukje software in kwestie heet Mr. Bedevil en is een soort assertieve versie van Siri. Scholiere Nikki installeert het op haar telefoon en wordt in de openingsscène achtervolgd door een uit de kluiten gewassen bogeyman. Mr. Bedevils modus operandi is het oproepen van de grootste angst van zijn gebruikers om ze vervolgens van schrik te laten sterven. Nikki’s wake is nog niet goed en wel voorbij of de leden van haar vriendengroepje ontvangen op hun telefoon een uitnodiging om ook Mr. Bedevil te installeren. En dan kan het turven beginnen.

Als je bij het kijken van BEDEVILED in je achterhoofd houdt dat je met een pulpwerkje van doen hebt (anders pak je de hoes er nog even bij), dan scoort de film eigenlijk vrij aardig. Het ziet er allemaal heel gelikt uit en wat de hoofdpersonen betreft is er voor elk wat wils. Blonde stoot 1, blonde stoot 2, een schattige Aziaat, een sexy jock en de onvermijdelijke nerd met de techkennis. Die laatste is nu eens niet een rare geek met een bril en een slecht gevoel voor humor, maar een atletische donkere jongen. Volwassenen worden zoveel mogelijk uit beeld gehouden. (Op de moeder van Nikki na, die echter onmogelijk veel meer dan 5 jaar ouder dan haar dochter kan zijn.) En goed nieuws: doordat het na de openingsscène eindeloos duurt voor de volgende dode valt, krijgt alle eye candy behoorlijk wat screentime.

Minpunten zijn er uiteraard ook: onze helden gedragen zich – uiteraard – compleet onlogisch en de toch al geringe spanning wordt regelmatig gesmoord in een niet al te strakke montage. Ook de gruwelen die Mr. Bedevil op onze tieners loslaat, stellen teleur. Veel meer dan drie griezelig bedoelde clowns krijgen we eigenlijk niet te zien. Het gebeurt niet vaak, maar bij het herhaaldelijk aanschouwen van die lollige verkleedpartij ging ik zowaar naar een stukje CGI verlangen.

Bij vlagen probeert de film boven zijn pulpstatus uit te stijgen. In een zelfbewust, Scream-achtig metamomentje grapt de donkere jongen Cody dat hij het erg ver geschopt heeft, omdat “the black guy” er meestal als eerste uit ligt. Zijn grootste angst is bovendien voor politieagenten, omdat personen van kleur daar in Amerika nou eenmaal weinig goeds van te verwachten hebben. De film probeert daarnaast een kritische noot te kraken over het overmatige smartphonegebruik van de helden. Is het niet échte communicatie waar het in het leven om draait? Best ironisch dus, dat je als kijker tijdens BEDEVILED geregeld naar je eigen telefoon wil grijpen.

Distributie: Dutch FilmWorks. Op dvd en blu-ray vanaf 23 maart 2018. Copyright: Ype Driessen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 26 maart 2018.

© Ype Driessen
26 maart 2018
 • Titel
  Bedeviled
 • Lengte
  98 minuten
 • Regie
  Abel Vang, Burlee Vang
 • Scenario
  Abel Vang, Burlee Vang
 • Cast
  Saxon Sharbino, Mitchell Edwards, Brandon Soo Hoo
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.