RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Cold in July(2014)

Stel je voor: een inbreker sluipt in het holst van de nacht rond in je huis. Wat doe je dan wanneer je een inwoner van de staat Texas bent? Juist, ja: je schiet hem neer. Dit doet ook Richard Dane, die hierna verwikkeld raakt in een web van angst en geweld.

COLD IN JULY is de verfilming van het gelijknamige boek van Joe R. Lansdale. Richard Dane (Michael C. Hall, zijn eerste rol na Dexter) is een doodnormale man in het jaar 1989 in Oost-Texas. Zijn leven krijgt een drastische wending nadat hij inbreker Freddy Russel (Wyatt Russell) vermoordt. Freddy’s vader Ben (Sam Shepard) is vastbesloten wraak te nemen en gaat op zoek naar Richards zoon.

Qua spanningsopbouw is COLD IN JULY erg goed verzorgd. Zo start Ben zijn bedreigingen met het plegen van een telefoontje zonder iets te zeggen, alvorens stapje voor stapje verder te gaan. Door vaak een alternatieve camerapositie te kiezen – vanaf een afstandje op ooghoogte – zorgt regisseur Jim Mickle (STAKE LAND, WE ARE WHAT WE ARE) ervoor dat het lijkt alsof iemand meekijkt. De synthpop-achtige soundtrack van Jeff Grace, vol dreigende elektronische drums, ondersteunt de spanning.

Toch is dit niet het sterkste punt van de film – dat is de plotwending. COLD IN JULY lijkt zich in eerste instantie te ontwikkelen tot een standaard wraakfilm, maar dit is al snel helemaal niet meer van toepassing. De dode man is niet degene die hij lijkt te zijn. Er zit een luchtje aan en dat blijft de gehele speelduur rond de film hangen. Je blijft, tot aan het slot, op het puntje van je stoel zitten.

Michael C. Hall zet een erg geloofwaardige Dane neer, een angstige vader die onbekend is met het geweld dat op hem afkomt. Sam Shepard steelt de show als de getraumatiseerde binnenvetter Ben. Slechts Vinessa Shaw, die Richards echtgenote speelt, valt uit de toon. Ze blijft wel erg kalm onder de verschrikkelijke gebeurtenissen om haar heen. Naarmate de film vordert, begin je je af te vragen of zij het hele gebeuren wel serieus neemt.

“You sound like it is some kind of a showdown”, zegt Ben op een bepaald moment tegen detective Jim Bob (Don Johnson). Dat is het startsein voor de eindconfrontatie, maar die is niet helemaal waarop je gehoopt had. De gebeurtenis die het eindstuk in werking zet, is op puur toeval gebaseerd. Het verdere verloop van de confrontatie valt bij voorbaat in te kleuren. Het staat in schril contrast met de wonderlijke eerste helft van de film. Je dacht te kijken naar een film vol verrassingen, maar ver voor het einde weet je toch al hoe het af gaat lopen. Dat veel vragen buiten de hoofdplot onbeantwoord blijven, zorgt ook voor een onbevredigend gevoel.

COLD IN JULY is een spannende thriller die je bijna tot de laatste seconde weet te boeien, met een briljante plottwist als hoogtepunt. Michael C. Hall bevestigt dat hij het acteren nog niet verleerd heeft na het einde van Dexter. Of, beter gezegd, dat hij het moorden nog niet verleerd is.

Di: Universal. Release op dvd en blu-ray: 4 maart 2015. Copyright Juul Seesing. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 26 maart 2015.

© Juul Seesing
26 maart 2015
 • Titel
  Cold in July
 • Lengte
  109 minuten
 • Regie
  Jim Mickle
 • Scenario
  Nick Damici, Jim Mickle, Joe R. Lansdale
 • Cast
  Michael C. Hall, Sam Shepard, Don Johnson
 • Taal
  English
 • Land
  United States, France
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.