RECENSIE

The Evil Dead(1981)

Naar aanleiding van het vijfentwintigjarig bestaan van THE EVIL DEAD brengt Anchor Bay een Ultimate Edition uit van de  roemruchte cultklassieker. Hun geweldig vormgegeven Book of the Dead-edition liet al weinig te wensen over, maar deze ‘ultieme’ editie doet er nog een schepje bovenop.

Laten we voorop stellen dat THE EVIL DEAD de tand des tijds uitstekend heeft doorstaan. Het dunne verhaaltje over een vriendengroepje dat in een boshut wordt belaagd en bezeten raakt door demonen, wordt met zo enorm veel energie, inventiviteit en bravoure in beeld gebracht, dat het onmogelijk is om niet meegezogen te worden in de gebeurtenissen. En ook anno 2008 zullen zelfs de meest doorgewinterde horrorfans even moeten slikken bij memorabele momenten als de ‘boomverkrachting’ en een potlood dat in een ontblote enkel wordt geramd. Kortom, THE EVIL DEAD heeft nog niets aan kracht ingeboet. Hetzelfde geldt voor de vertolking van Bruce Campbell. Zijn transformatie van een watje dat lijdzaam moet toezien hoe zijn vrienden veranderen in bloeddorstige demonen, tot een survivalfreak die op de rand van waanzin balanceert, is op het briljante af. 

Zoals je mag verwachten van een Ultimate Edition is er uren aan bonusmateriaal toegevoegd. De nieuwe uitgave telt niet minder dan drie dvd’s om alle extra’s te herbergen. Op de eerste staan een widescreenversie van de film, audiocommentaar van Sam Raimi en producent Robert Tapert en de korte documentaire One By One We Will Take You. Hierin geven direct betrokkenen en fans als Eli Roth en Edgar Wright hun visie op verschillende aspecten van de productie. De kleurrijke anekdotes van cast en crew over de gruwelen die zij hebben moeten doorstaan tijdens de opnames vormen de grootste attractie in deze featurette. Cameramannen die achter de camera van vermoeidheid in slaap vielen, plakkerig kleefbloed dat door de kou aan je lichaam vastvroor, het onsanitaire gebruik van contactlenzen en verwondingen veroorzaakt door mislukte stunts; voor Raimi en co. was het dagelijkse kost. ‘Volstrekt onverantwoordelijk’, noemen de betrokkenen het achteraf.  Raimi onthult in het audiocommentaar dat hij met de grappig bedoelde opmerking ‘kunst is lijden’ destijds woedende reacties uitlokte bij de uitgeputte cast. De momenten waarop de acteurs doordraaiden hadden zelfs hun eigen naam: the latex point, een verwijzing naar het irriterende materiaal waarin de acteurs soms urenlang moesten rondlopen.

De tweede dvd herbergt een full-frameversie van de film, optioneel voorzien van audiocommentaar van Bruce Campbell. Al snel wordt duidelijk dat Campbell ook buiten de opnames om moeiteloos de show steelt. Zijn commentaar is scherp, droogkomisch en vol zelfspot. Het probleem is alleen dat de genoemde commentaar-tracks al in 1999 waren bijgevoegd op de Special Edition van Elite Entertainment, en in 2002 werden hergebruikt voor de eerder genoemde Book of the Dead-editie. 
Op de derde dvd vinden we gelukkig weer iets nieuws: een aantal minidocumentaires omtrent The Ladies of the Evil Dead. Naar eigen zeggen liepen de drie actrices beslist niet te koop met het feit dat ze een rol hadden in de film. Dat geldt zeker voor Ellen Sandweiss; zelfs een kwart eeuw later reageert zij beschaamd wanneer de boomverkrachtingscène ter sprake komt. Inmiddels hebben de drie hun horrorverleden echter omarmd en reizen ze samen horrorconventies af om handtekeningen te zetten en fans te woord te staan. Veel van de extra’s op deze dvd bestaan uit registraties van bezoeken die de cast brengt aan dergelijke conventies. Jammer genoeg leveren deze schnabbels weinig nieuwe inzichten op over de productie.  Interessanter is de minidocumentaire Discovering the Evil Dead, afkomstig van de Blue Underground-release uit 2002, waarin de distributie in het Verenigd Koninkrijk aan bod komt. De film vormde destijds aanleiding voor de Britse regering om een aantal omstreden censuurwetten in te voeren. 

Zoals we gewend zijn van Anchor Bay is de uitgever beslist niet over één nacht ijs gegaan met het samenstellen van deze editie. The Ultimate Edition zit boordevol vermakelijke en interessante extra’s, waarin geen enkel aspect van de productie onderbelicht blijft. Het nadeel is wel dat er veel overlap zit tussen de extra’s; veel van de anekdotes die in de featurettes voorbij komen, worden ook opgedist in de audiocommentaren. Ook het feit dat veel van de bijgesloten extra’s eerder zijn verschenen op andere uitgaven, doet afbreuk aan de urgentie van deze editie. Niettemin brengt Anchor Bay met The Ultimate Edition een met zorg en liefde samengestelde dvd-box uit, die de ‘ultimate experience in gruelling terror’ eer aandoet.   

Extra’s **** Copyright Eric van der Woude. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #77, voorjaar 2008.

© Eric van der Woude
1 maart 2008
 • Titel
  The Evil Dead
 • Lengte
  85 minuten
 • Regie
  Sam Raimi
 • Scenario
  Sam Raimi
 • Cast
  Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Richard DeManincor
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.