RECENSIE
Bioscoop

The Conjuring(2013)

Klopgeesten, of tikkende verwarmingsbuizen? Dolende zielen, of gewoon een tochtig huis? Van de duizenden zaken die paranormaal onderzoekers Ed en Lorraine Warren onder ogen kregen, was deze demonenjacht in Harrisville de meest beangstigende. En dat kunnen wij ons levendig voorstellen…

Twee kleine meisjes delen een kamer. ’s Nachts schrikt een van hen wakker. Ze voelt iets aan haar been trekken, het is plots ijzig koud en ze staart doodsbang naar de hoek van de kamer: daar stáát iemand. Haar zusje wordt ook wakker. Zij ziet helemaal niets. Geen muziek; de camera draait tergend langzaam naar de betreffende kamerhoek… Wie dit ijzingwekkend spannende moment niet met samengeknepen billen beleeft, heeft echte cojones. THE CONJURING zit vol uiterst griezelige scènes. Regisseur James Wan (SAW, INSIDIOUS) is een meester in suspense, castte een prima stel acteurs en weet hoe hij met zijn rake timing het publiek de gordijnen injaagt.

Begin jaren zeventig verhuizen Roger en Carolyn Perron met hun dochters naar een vrijstaand landhuis in Harrisville, Rhode Island. Ze hopen hun kinderen een heerlijke, vrije jeugd te bieden. De ietwat vervallen villa lijkt vredig, maar is dat allerminst. Al snel hoort, voelt en ziet het gezin vreemde en angstaanjagende verschijningen. Er huist een demon in de villa en die heeft het – uiteraard – op de nieuwe bewoners voorzien. Ten einde raad schakelen ze Ed en Lorraine Warren in. Deze gespecialiseerde onderzoekers kijken vrijwel nergens meer van op, maar nooit eerder troffen ze een zaak die zo heftig bleek als deze.

De Warrens zijn niet zomaar personages; ze zijn gebaseerd op bestaande geestenjagers uit de vorige eeuw (Lorraine Warren leeft overigens nog) die tal van haunted house-zaken ontrafelden. Hetzij door te achterhalen dat er gewoon een technisch mankement in het pand was, hetzij door zielen van verwarde overledenen respectvol naar de andere zijde te begeleiden. In al die jaren maakten de Warrens vele nachtmerries én sterke verhalen mee, maar deze geschiedenis stond met stip bovenaan hun lijstje van engste belevenissen. Dat THE CONJURING is gebaseerdop ware gebeurtenissen spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Zo woonden er in het betreffende landhuis in de loop der eeuwen elf families, die allemaal de nodige ellende in de plek achterlieten. Het verhaal van de Warrens zal door velen ongetwijfeld naar het rijk der fabelen verwezen worden, maar dat het kán zijn gebeurd, is toch een tikkeltje ontwrichtend.

Een klein minpuntje: de Warrens worden min of meer als heiligen neergezet en zijn daardoor als personages minder interessant. Dat Lorraine Warren adviseerde bij het script, zal daar ongetwijfeld iets mee te maken hebben gehad. Met een kwaliteitscast, bestaande uit Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ron Livingston en Lili Taylor, weet men die eenzijdigheid nog een beetje te verhullen.

Wan laat verder niet veel steken vallen. THE CONJURING is gewoon een mooi vormgegeven, sterk gespeelde en goed getimede horrorfilm. Vooral slimme regiekeuzes zorgen voor nagelbijtende spanning. Opvallend is bijvoorbeeld het besluit om op cruciale momenten geen spannende, naar een climax werkende muziek in te zetten. Wan laat zo’n scène in stilte afspelen. Natuurlijk kan aanzwellende muziek of een donkere brom een heftig kloppend hart opleveren, maar de gemiddelde horrorfan kan bijna tot op de milliseconde aanvoelen wanneer die bijl gaat vallen/de demon in beeld komt/de moordenaar tevoorschijn springt. Zonder muziek is de kans op een hartaanval groter; je kan je nooit helemáál voorbereiden…

Distributie: Warner Bros. Release NL: 5 september, BE: 21 augutus 2013. Copyright: Maricke Nieuwdorp. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 5 september 2013.

© Maricke Nieuwdorp
4 september 2013
 • Titel
  The Conjuring
 • Lengte
  112 minuten
 • Regie
  James Wan
 • Scenario
  Chad Hayes, Carey W. Hayes
 • Cast
  Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ron Livingston
 • Taal
  English, Latin
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.