RECENSIE
Bioscoop

The Conjuring 2(2016)

De verrassing is er misschien een beetje af, maar James Wan levert met THE CONJURING 2 alweer een bovengemiddeld goede griezelfilm.

De in 1977 geboren Australiër drukte op minimaal twee momenten een belangrijk stempel op de moderne horrorfilm. Voor het eerst in 2003, toen hij samen met Leigh Whannell de korte film SAW regisseerde. De lange versie van SAW, een jaar later, was het startpunt van een hele reeks martelhorrorfilms. INSIDIOUS, in 2010, was minder baanbrekend, maar wel een van de invloedrijke films die de weg terug wees: minder sadisme en bloedvergieten, meer klassieke gothic atmosfeer en suspense. Na twee delen INSIDIOUS en een uitstapje naar de racefilm FURIOUS SEVEN, lijkt een vervolg op THE CONJURING weinig geïnspireerd. En toch: Wan is gewoon erg goed in het schrik aanjagen.

Het idee aan de basis van THE CONJURING, collega Maricke van Nieuwdorp schreef dat al in haar recensie in 2013, is sterk. Hoofdpersonages Ed en Lorraine Warren, waren bestaande paranormaal onderzoekers en behandelden tal van interessante zaken.  Ed was een demonoloog die in 2006 overleed, helderziende Loraine leeft nog. THE CONJURING is gebaseerd op de paranormale perikelen omtrent de Perron-familie die het echtpaar om hulp vroeg.  ANNABELLE (John R. Leonetti, 2014 ), ook een onderdeel van de filmcyclus, is gebaseerd op een enge poppenzaak uit 1970. THE CONJURING 2 gaat over de Enfield Poltergeist. Authentieke foto’s op de aftiteling en de stem van hoofdrolsspeelster Vera Farmiga zetten de toon: “After everything we’ve seen, there isn’t much that rattles either of us. But this one… This one still haunts me.”

Dit zijn de ‘feiten’: de familie Hodgson, woonachtig in  Green Street, Enfield, een wijk in het noorden van Londen, krijgt in 1977 te maken met een afschuwelijke demon. Kleine stotterende Billy ziet zijn brandweerauto uit het niets bewegen en vermoed een ‘Crooked Man’ in zijn kindertent op de overloop. Elfjarige dochter Janet raakt bezeten. Haar nieuwe, afschrikwekkende stem, zo luidt het vermoeden0,  is die van Bill Wilkins – een man die enkele jaren eerder stierf in deze woning. “This is my house!” Ed en Lorraine Warren komen uit Amerika over. “Just to observe”…

Wan houdt zijn gereedschappen scherp:  tergend trage camerabewegingen door smalle gangen, een perfecte timing, geluid waar het nodig is, stilte om de spanning nog ondragelijker te maken.  De Engelse setting geeft de film ook een fijn smaakje. Een kinderkamer in Londen, eind jaren zeventig, hemden met boordpunten tot aan je schouders, personages die Engels spreken, geen Amerikaans. Veel nieuws voegt THE CONJURING II aan het spookgenre in feite  niet toe, maar het werkt nog altijd. Wan neemt zijn tijd, meer dan twee uur, maar tegen het eind heeft hij zijn publiek precies waar hij het hebben wil.

De andere acteurs zijn ook prima, maar Vera Farmiga (Norman Bates’ moeder Norma in Bates Motel) en Patrick Wilson (ook al hoofdrolspeler in INSIDIOUS en INSIDIOUS: CHAPTER 2) vormen het hart van de film. Het slimme van THE CONJURING 2 is dat het scenario de kijker afleidt van het besef dat je in essentie naar dezelfde film zit te kijken, in een andere plaats en met een ander monster. Wan en de zijnen doen dat onder meer, door er een liefdesverhaal over de Warrens van te maken. THE CONJURING II gaat, veel meer dan over de Enfield Poltergeist, over die ene keer dat Lorraine Warren bijna haar geliefde man Ed verloor.

Meesterzet om Patrick Wilson halverwege een gitaarliedje te laten zingen voor de Hodgson-kinderen. Elvis: Can’t help falling in love with you. Aardige vent, denk je, die Ed Warren. Lieve man. Jammer dat zijn vrouw steeds van die nare voorspellende visioenen over hem heeft…

Wan is inmiddels ingelijfd bij het groeiende leger getalenteerde regisseurs dat superheldenfilms moet/wil maken. Zijn AQUAMAN verschijnt in 2018. Ik had het helemaal niet erg gevonden als hij nog een avontuur van het paranormale superduo Ed en Lorraine Warren had gefilmd.

Distributie: Warner Bros. Release BE 8  juni 2016, NL: 9 juni 2016. Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 9  juni 2016.

6 juni 2016
 • Titel
  The Conjuring 2
 • Lengte
  134 minuten
 • Regie
  James Wan
 • Scenario
  Chad Hayes, Carey W. Hayes, James Wan
 • Cast
  Vera Farmiga, Patrick Wilson, Madison Wolfe
 • Taal
  English
 • Land
  Canada, United States, United Kingdom
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.