RECENSIE
Bioscoop

Scary Movie 3(2003)

De Amerikaanse criticus Roger Ebert verweet de makers van SCARY MOVIE 3 met hun filmparodie geen doeltreffende satire te bedrijven. Het is maar wat je van een film verwacht. Zelf had ik de vorige twee delen gemeden, en was al blij verrast een paar geslaagde melige grappen aan te treffen in een scenario dat plotelementen van THE RINGSIGNS en het Eminem-vehikel 8 MILE nog heel behendig in elkaar schuift ook.

Goed, SCARY MOVIE 3 is geen KILL BILL, in die zin dat uit de optelsom van citaten en verwijzingen iets geheel nieuws ontstaat. Maar David Zucker is ondanks trendsettende successen als AIRPLANE! en THE NAKED GUN dan ook geen Quentin Tarantino.

Na een rechtstreeks aan THE RING ontleende proloog, met de overdadig geproportioneerde Pamela Anderson en Jenny McCarthy als de ‘schoolmeisjes’ die het bekende fatale telefoontje krijgen, zigzagt SCARY MOVIE 3 zich een weg door bovengenoemde films, met uitstapjes naar THE OTHERS en THE MATRIX RELOADED. Daarbij worden over het algemeen niet al te ingwikkelde omwegen bewandeld om de boel aan elkaar te breien. Want hoe kom je het snelst van SIGNS naar 8 MILE? Gewoon, door Charlie Sheens Mel Gibson-karakter een rappende broer te geven.

Voor bijtende satire moet je niet bij Zucker zijn; wel voor onderbroekenlol (er wordt gekotst, er worden scheten gelaten en een buitenaards wezen urineert uit zijn wijsvinger), humor uit de Mel Brooks-school, slapstickgeweld, ‘foute’ grappen over zwarten en pedofiele priesters, het gemakzuchtig reanimeren van eigen succesnummers (Leslie Nielsen) en moppen met een baard-tot-op-de-grond (een alien vermomd als Michael Jackson). De kwaliteit van een film als SCARY MOVIE 3 valt maar op één manier te meten: hoeveel grappen treffen doel en hoeveel vliegen hoog over? Aangezien dat op zichzelf weer een kwestie van smaak is, ga ik er hier geen uitspraken over doen. Maar een film waarin Morpheus en het helderziende Orakel uit THE MATRIX RELOADED als getrouwd stel worden opgevoerd, waarbij zíj haar gave voornamelijk aanwendt om hém de uitslagen van sportwedstrijden op tv te verklappen, kan bij mij wel een potje breken.

Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #61, winter 2003/2004.

1 november 2003
 • Titel
  Scary Movie 3
 • Lengte
  84 minuten
 • Regie
  David Zucker
 • Scenario
  Craig Mazin, Pat Proft, Shawn Wayans
 • Cast
  Anna Faris, Charlie Sheen, Regina Hall
 • Taal
  English
 • Land
  United States, Canada
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.