RECENSIE
LASERDISC

El Mariachi(1992)

Mariachis, de rondreizende troubadours van Mexico, zijn een uitstervend ras. Dat ondervindt de hoofdrolspeler van Robert Rodriguez’ debuutfilm. De eerste bar die hij in een klein plaatsje binnenloopt is al voorzien: daar zijn een man en een synthesizer samen goed voor een heel orkest. En dat is nog maar het begin van de ellende.

(twee besprekingen)

De in traditioneel zwart gestoken mariachi (Gallardo) wordt aangezien voor Azul, een wraakzuchtige gangster die een gitaarkist vol wapens met zich meezeult. In een nieuwe variant op het klassieke filmthema van de wrong man, wordt de zanger achtervolgd door rivaliserende gangsterbendes, gewantrouwd door de mooie Domino en komt hij in het beslissende spervuur terecht. Een held tegen wil en dank.

Na successen op gerenommeerde filmfestivals als Toronto, Telluride en Sundance, bereikt EL MARIACHI deze winter Holland, eerst tijdens het Rotterdams Filmfestival, kort daarop in de normale roulatie. Zijn reputatie is de film vooruitgesneld. Dit is misschien wel de lowest budget of them all: de 7000 dollar die Rodriguez voor de produktie gebruikte, verbleken pas echt wanneer men weet dat filmmaatschappij Columbia, na aanschaf van de rechten, alleen al een miljoen dollar stak in de promotie ervan.

EL MARIACHI is een buitengewone film vanwege dat absurd lage budget, maar ook als we de financiën buiten beschouwing laten, blijft er een leuke film over. Rodriguez schreef niet alleen een sympathiek Latijns-Amerikaans verhaaltje, hij ontlokte aan amateurs behoorlijk acteerwerk (Peter Marquandt, in de rol van de gringo gangsterbaas Moco, kreeg zijn Spaanse teksten fonetisch aangereikt en sprak ze soms zonder te weten wat ze betekenden), zijn camerawerk heeft flair en hij sneed de film, vooral in de actie-scènes, smetteloos. Voor een dubbeltje op de eerste rij kán.

LASERDISC

Laserdiscs zijn duur en slechts in een handvol speciaalzaken te koop, dus waarom zouden wij er in SN over schrijven? Niet omdat beeld- en geluidskwaliteit superieur zijn, maar omdat laserdisc-edities van films vaak worden voorzien van allerlei extra’s die op video ontbreken. Bovendien zijn de verkrijgbare titels vrijwel allemaal Amerikaanse imports en daardoor vaak zeer actueel (films verschijnen regelmatig eerder op LD dan in de Hollandse bioscopen of videotheken). In deze nieuwe rubriek zullen wij juist de bijzondere aspecten van bepaalde laserdisc-releases belichten.

De 24-jarige regisseur Robert Rodriguez had zeer bescheiden ambities met zijn debuut EL MARIACHI: hij spaarde een budget van $ 9000 bij elkaar (o.a. door zich in een ziekenhuis als proefkonijn voor nieuwe medicijnen te laten gebruiken) en filmde even over de Texaanse grens een simpel gangsterverhaaltje dat voor de Mexicaanse videomarkt bestemd was. Maar de eerste berichten over de film waren zo positief dat Hollywood geinteresseerd raakte. Columbia kocht de rechten en EL MARIACHI begon zijn triomftocht langs gerenommeerde filmfestivals. Dit verhaal van een Mexicaanse troubadour, een gangster en mistaken identities, zal nog in de Nederlandse bioscopen gaan draaien, om te beginnen tijdens het Rotterdamse Filmfestival in februari ’94. Dan zal SN meer aandacht besteden aan de inhoud en produktie van deze opzienbarend onderhoudende no-budget film.

De meerwaarde van deze laserdisc zit hem vooral in de drie soundtracks. Behalve de originele Spaanstalige versie op het digitale kanaal bevat de disc op analoge kanalen een Engels nagesynchroniseerde versie èn een versie waarop Rodriguez commentaar levert bij de film. De regisseur blijkt een kletsmajoor van de eerste orde en trakteert de kijker op een ononderbroken stroom anekdotes. Die bevat, gezien het resultaat van zijn inspanningen, een enorme reeks waardevolle tips voor beginnende filmers: hoe je een steadicam-resultaat krijgt door met je hele gewicht op de bewegende camera te leunen, een dolly shot met behulp van een rolstoel, hoe de mooiste belichting op de goedkoopste kan zijn (een open raam) en hoe je amateurs overtuigend kunt laten acteren door ze volledig in het ongewisse te laten over wat ze doen en wat hun teksten betekenen, etcetera. Bovendien bevat de disc een aardige toegift in de vorm van de korte film BEDHEAD die Rodriguez nog voor EL MARIACHI maakte, een amusant verhaaltje over een klein meisje dat wraak neemt op haar etterige broertje.

Copyright Bart Oosterhoorn. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #10, december 1993.

© Bart Oosterhoorn
1 maart 2003
 • Titel
  El Mariachi
 • Lengte
  81 minuten
 • Regie
  Robert Rodriguez
 • Scenario
  Robert Rodriguez
 • Cast
  Carlos Gallardo, Consuelo Gómez, Jaime de Hoyos
 • Taal
  Spanish, English
 • Land
  Mexico, United States
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.