RECENSIE
Bioscoop

Machete Kills(2013)

Seks, geweld, Mexicaanse accenten en belachelijke special effects; MACHETE KILLS biedt meer van hetzelfde. Maar de lol er nu wel vanaf. Tijd om afscheid te nemen: “Sayonara, Taco!”

De eerste keer dat we van Machete (Danny Trejo) hoorden, was in 2007 in de Grindhouse- double bill PLANET TERROR en DEATH PROOF van Robert Rodriguez en Quentin Tarantino. Naast de twee hoofdattracties konden we genieten van fake trailers, waaronder die van een vette actiefilm rond een pokdalige Mexicaanse macho. Machete werd geboren als grap en had dat, al was de eerste film nog wel leuk, misschien beter ook kunnen blijven.

MACHETE KILLS is het ‘vervolg’ op MACHETE (2010) en gaat op James Bond-achtige wijze van start, inclusief speedboatscène en klaarstaande helicopter. De Amerikaanse president (‘Carlos Estevez’ a.k.a. Charlie Sheen) heeft hulp nodig bij de bestrijding van kartelbaas Mendez the Madman (Demián Bichir). “We need you, Machete!”

Mendez is een gespleten persoonlijkheid – half revolutionair leider, half gevaarlijke gek – die van plan is Washington DC ‘een klysma te geven’ met een raket. Hij is zeker niet de enige buitenissige figuur in deze film. Zo is Miss San Antonio (Amber Heard) een geheim agente die de missverkiezingen als dekmantel gebruikt. “Fuck World Peace!”

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de huurmoordenaar ‘El Cameleón’, de gestoorde hoerenmadam Desdemona met haar tietenkanon en de échte schurk van het verhaal; een excentrieke miljardair die van plan is de aarde achter te laten in “gargantuan and irrecoverable anarchy.”

Fans weten dat het woord ‘gargantuan’ werd gepopulariseerd door Elle Driver in KILL BILL VOL. 2. Scenarioschrijver Kyle Ward is duidelijk zo’n Tarantino-fan: “Didn’t anybody tell you not to wear a dress to a gunfight?” of  “We take advantage of your lucrative predicament.” Het is tweedehands kletspraat en lang niet altijd grappig.

Net zoals opzettelijk slecht ook niet altijd leuk is. De eerste Machete probeerde Rodriguez er nog uit te laten zien als een oude B-film. Hier doet hij die moeite niet eens. Wat overblijft is niet veel meer dan een chaotisch en onzinnig verhaal vol gejatte personages en lelijke digitale effecten.

Zelfs de bijrolletjes van Sheen, Lady Gaga, Cuba Gooding Jr., Antonio Banderas, ex-HIGH SCHOOL MUSICAL-sterretje Vanessa Hudgens, Tom Savini, William Sadler en Mel Gibson helpen de film niet veel. Banderas is nog het grappigst, maar zijn optreden is – net als dat van Gaga en de anderen – voorbij voor je er erg in hebt.

Dat Rodriguez aan het begin en aan het einde van MACHETE KILLS exact dezelfde grap maakt – een trailer voor nóg een vervolg – verraadt zijn ideeënarmoede. “See you in space!”? Laten we hopen van niet.

Di: Independent Films. Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 23 oktober 2013.

23 oktober 2013
 • Titel
  Machete Kills
 • Lengte
  107 minuten
 • Regie
  Robert Rodriguez
 • Scenario
  Kyle Ward, Robert Rodriguez, Marcel Rodriguez
 • Cast
  Danny Trejo, Alexa PenaVega, Mel Gibson
 • Taal
  English, Spanish
 • Land
  United States, Russia
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.