RECENSIE
Bioscoop

Sin City: A Dame to Kill For(2014)

In de stad waar het permanent nacht is, de drankglazen altijd gevuld zijn en de pistolen steevast roken, is weinig veranderd. Daarom is deze sequel zowel een feest van herkenning als een herhaling van zetten.

Veel van de karakteristieke personages uit SIN CITY (2005) maken ook in deze tweede verfilming van Frank Millers graphic novel hun opwachting. Niet zelden vertolkt door andere acteurs, maar dat mag de pret niet drukken; in deze neo noir-wereld is alles mogelijk. Als het maar duister, grimmig én sexy is.

Anno 2014 danst Nancy (een prachtig afgetrainde Jessica Alba) nog altijd haar erotische, ietwat droevige dans op het podium van Kadie’s Bar. Marv (Mickey Rourke) hangt er aan de toog, geniet van het uitzicht, bromt wat voor zich uit en is niet vies van een potje matten. Achterin spelen corrupte types poker tegen iedereen die de ballen heeft om het tegen ze op te nemen. Johnny (Joseph Gordon-Levitt), zoon van Senator Roark, daagt er zijn snode, van hem vervreemde pa uit voor een potje. Dat zal hem bezuren, aangezien niets in Basin City de platgetrapte ambtenarenpaden volgt.

Dwight (Josh Brolin) valt ondertussen als een blok voor zijn ex Ava (Eva Green), die gevangen schijnt te worden gehouden door haar rijke echtgenoot in een villa buiten de stad. De fotograaf die – zeldzaam in deze stad – tegen geweld is (“Nobody’s killing anybody. Not while I’m around.”) vraagt de ijzersterke Marv om hem te helpen zijn bloedmooie geliefde uit de klauwen van de boosdoener te redden. Maar beide heren hebben niet gerekend op de monumentale krachten van Manute (Dennis Haysbert). Of op de wáre reden dat Ava Dwight weer eens heeft opgezocht, for that matter

Geestelijk vader Frank Miller liet zich ook voor SIN CITY: A DAME TO KILL FOR inspireren door de donkere kanten van Los Angeles en volgt, net als in zijn prachtige graphic novels, diverse personages. Types die, zoals dat ook gewoon hoort bij stripfiguren – óók die uit een kwaliteitsstrip – typische ballonteksten oplepelen. Teksten die in het echte leven volslagen belachelijk zijn, maar in dit geval het papieren origineel juist eer aandoen.

Net zoals bij de eerste verfilming werkte Miller samen met Robert Rodriguez. En ook nu hielden de heren de look & feel van de strip scherp in gedachten: veel gitzwart dus en fel licht ter contrast, met hier en daar een vleugje kleur. De klassieke film noirs uit de jaren vijftig en zestig vormen een dankbare inspiratie en worden tot in het extreme doorgetrokken. Ook dat hoort in deze helse wereld waarin een belangrijke rol weggelegd is voor alcohol, criminaliteit en prostitutie.

Gelukkig blijven moraallesjes achterwege, net als product placement en patriottische superhelden. Veel nieuws biedt deze tweede film niet – niet qua verhaal, niet qua personages en zeker niet qua stijl – maar SIN CITY: A DAME TO KILL FOR is opnieuw lekker obscuur en aangenaam cynisch. Alles is uitvergroot en opgeblazen: van de enorme wraakgevoelens tot de hartstochtelijke liefde. Simpele zaken als deodorant opspuiten, een tripje naar de buurtsuper of een pannetje melk opwarmen in een alledaags keukenblok, zijn de Basin City-inwoners vreemd. Gelukkig maar.

Di: Independent Films BV. (Release NL: 28 augustus, BE: 17 september 2014) Copyright Maricke Nieuwdorp. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 28 augustus 2014.

© Maricke Nieuwdorp
28 augustus 2014
 • Titel
  Sin City: A Dame to Kill For
 • Lengte
  102 minuten
 • Regie
  Frank Miller, Robert Rodriguez
 • Scenario
  Frank Miller
 • Cast
  Mickey Rourke, Jessica Alba, Josh Brolin
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.