Request failed. HTTP CODE: 0
RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Street Fighter: Assassin’s Fist(2014)

Teleurgesteld door de belabberde Hollywood-verfilmingen van de Street Fighter franchise, besloten twee fanatieke fans het zelf te proberen. Het resultaat is STREET FIGHTER: ASSASSIN’S FIST, een fantasy-actiefilm die de gelijknamige computerspelserie van Capcom wel eer aan doet.

ASSASSIN’S FIST, begonnen als twaalfdelige webserie, is ontwikkeld door acteurs en vechtsportbeoefenaars Christian Howard en Joey Ansah. Deze laatste nam ook de regie op zich. Na de vertoning van de korte proeffilm STREET FIGHTER: LEGACY (2010) op de San Diego Comic-Con 2012, wisten zij genoeg privé-investeringen te vergaren voor de realisatie van hun droomproject.

Het draait in ASSASSIN’S FIST om Ryu (Mike Moh) en Ken Masters (Howard). Zij zijn de laatste beoefenaars van een bijna vergeten vechttechniek. In de afgelegen bergen van Japan worden ze onderricht door de mysterieuze leermeester Gōken (Akira Koieyama). Tijdens hun training leren Ryu en Ken van Gōkens duistere verleden met rivaal Gouki (Gaku Space/Ansah). Om zich hiervan los te kunnen maken moeten zij de confrontatie aangaan met hun eigen lot.

De nadruk ligt op de martial arts, de beheersing van handen en benen voor aanval of verdediging en bekwaamheid door oefening. Zo leren we over Ansatsuken (‘de moordenaarsvuist’), een techniek waarmee Chi-energie gemanipuleerd kan worden tot dodelijk wapen, en is er sprake van fantasmagorische wuxia-elementen zoals het afschieten van vuurballen (Hadouken) en aanwenden van vlammende uppercuts (Shoryuken). De gebruikte digitale lichteffecten, die ondanks het lage filmbudget niet goedkoop aanvoelen, in combinatie met de voortreffelijke choreografie laten de gevechtshandelingen er spectaculair uitzien.

Er is overigens geen sprake van non-stop actie en ook echte knokpartijen komen niet vaak voor. Het blijft doorgaans bij trainen en sparren, waar het er wél erg hard aan toe kan gaan. ASSASSIN’S FIST wil vooral inzicht geven in de wereld, achtergronden en motivaties van de personages uit de computerspellen. De acteurs vertolken hun rollen goed. Al moet er uiteraard geen Oscarwinnend acteerwerk worden verwacht, ze weten de surrealistische figuren wel een menselijke touch te geven. Er is ook veel aandacht besteed aan de kostuums, aankleding en locaties, om zo de authentieke sfeer van het Street Fighter-universum op de juiste wijze te vatten.

Met zijn tweeënhalf uur, lage tempo en herhaling van vechttrainingen en flashbacks, kent ASSASSIN’S FIST ook zeker zijn saaie momenten. Het lijkt er soms op alsof de makers werkelijk alle details van het originele bronmateriaal erin hebben willen stoppen. Ook is de finale van de film een behoorlijke anticlimax wanneer deze vlak voor een epische tweestrijd zomaar eindigt, als cliffhanger naar een vervolg.

Na de teleurstellende films STREET FIGHTER (Steven de Souza, 1994) en STREET FIGHTER: THE LEGEND OF CHUN-LI (Andrzej Bartkowiak, 2009) hebben de hardcore liefhebbers er lang op moeten wachten, maar met STREET FIGHTER: ASSASSIN’S FIST is er dan toch een waardige interpretatie van de computerspelsaga. Een film gemaakt door fans voor fans, die meer inzicht geeft in de origine van de centrale personages die Street Fighter tot één van de meest iconische vechtspellen hebben gemaakt.

Di: Splendid. Op dvd en blu-ray vanaf 28 augustus 2014. Copyright Henry Kuipers. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 28 augustus 2014.

© Henry Kuipers
28 augustus 2014
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.