RECENSIE

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring(2001)

Wat je er verder ook van mag denken, deze dvd-uitgave van deel 1 van Peter Jackson’s Tolkien-trilogie is een wonder van marketing. Want niet alleen vinden we onder de extra’s een sneak preview van deel 2, THE TWO TOWERS, ook wordt vooruitgeblikt naar de sequel (!) van de onderhavige dvd, die in november (vlak voor de bioscooppremière van THE TWO TOWERS) zal worden uitgebracht en nog meer extra’s bevat.

Daarnaast bevat deze schijf een soort advertorial voor de onvermijdelijke videogame die een dezer dagen op de markt zal verschijnen. Het ironische van het geval is dat deze drie onderdelen, ondanks het schaamteloze vertoon van geldklopperij, interessanter zijn dan de making-of documentaires en interviews die apart worden gepresenteerd, maar alle uit het zelfde materiaal zijn gesneden. De preview van LOTR 2 bevat bijvoorbeeld fragmenten uit de nieuwe film, terwijl het item over de superdeluxe-editie van november laat zien dat er dieper op het digitale productieproces van deel 1 zal worden ingegaan. Van de ‘officiële’, aan deel 1 gewijde extra’s is eigenlijk alleen de hommage aan wijlen Rayner Unwin de moeite waard. Unwin, zoon van een uitgever, schreef in 1935 als tienjarige een positief leesrapport over The Hobbit , waarna zijn vader het boekje uitgaf. Toen Unwin zijn vader begin jaren ’50 in de zaak opvolgde, aarzelde hij om Tolkien’s Ring-trilogie (oorspronkelijk één dikke pil) uit te geven en vroeg zijn vader om raad. Deze antwoordde dat in het geval van een meesterwerk het verlies maar op de koop toe moest worden genomen. Een aandoenlijke anekdote en een welkom tegenwicht voor alle voorspelbare complimentjes van cast-en crewleden aan het adres van de regisseur.

EXTRA’S **

Copyright Steef de Koning. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #56, p49.

27 april 2011
 • Titel
  The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
 • Lengte
  178 minuten
 • Regie
  Peter Jackson
 • Scenario
  J.R.R. Tolkien, Fran Walsh, Philippa Boyens
 • Cast
  Elijah Wood, Ian McKellen, Orlando Bloom
 • Taal
  English, Sindarin
 • Land
  New Zealand, United States
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.