RECENSIE

The Hobbit: An Unexpected Journey(2012)

De fans kunnen er geen genoeg van krijgen en Peter Jackson zelf kennelijk ook niet. Na 558 minuten THE LORD OF THE RINGS trapt het eerste deel van THE HOBBIT af met een dikke twee uur en 49 minuten van hetzelfde.

Wie zich door de drie kloeke delen van schrijver J.R.R. Tolkien heeft geworsteld, begrijpt nog wel waarom THE LORD OF THE RINGS zo lang moest zijn (De extended blu-ray edition klokt zelfs 726 minuten.). The Hobbit uit 1937 is echter een dun boekje met een veel simpelere plot. Rechtvaardigt dat een nieuwe trilogie?

Bilbo Baggins (Martin Freeman), de oom van Frodo, vertelt ons van het avontuur dat hij zestig jaar voor THE LORD OF THE RINGS beleefde. Tovenaar Gandalf (Ian McKellen) komt Bilbo op een dag vertellen dat hij een lange reis moet maken. Bilbo en dertien dwergen onder leiding van Thorin Oakenshield (Richard Armitage) moeten Erebor, de stad der dwergen, heroveren op de draak Smaug die daar over een grote hoeveelheid goud waakt. De reis voert wederom langs Orcs, Elven en Goblins. En – een niet onbelangrijke nevenplot – in THE HOBBIT ontmoet Bilbo Gollum (Andy Serkis) en komt in het bezit van de ring die later zijn neefje Frodo zo in de problemen zal brengen.

Fans kunnen zich verheugen op het weerzien met Frodo (Elijah Wood), Elrond (Hugo Weaving), Galadriel (Cate Blanchett) en Saruman (Christopher Lee). Maar er zijn ook veel nieuwe gezichten: Thorin, Balin en Dwalin, Fili en Kili, Oin en Gloin, Bofur , Bombur en Bifur en de gebroeders Dori, Nori en Ori. Het zal Peter Jackson nog heel veel moeite gaan kosten om al die dwergpersonages tot leven te laten komen in de volgende delen. In AN UNEXPECTED JOURNEY lukt hem dat niet. Wie wie is, geen idee. Het is gewoon de nieuwe Fellowship. En Bilbo is de nieuwe Frodo.

Karakterisering is niet het sterkste punt van Jackson. Dat is des te opvallender omdat THE HOBBIT zeker veertig minuten de tijd neemt om de hoofdrolspelers te introduceren. Zo lang duurt het namelijk voordat Gandalf Bilbo ervan heeft overtuigd het veilige Bag End te verlaten. Gelukkig zijn er een paar flashbackscènes die ons vertellen van de Dwergenoorlogen en de komst van de op goud beluste Smaug, anders zaten we echt drie kwartier lang alleen maar te kijken naar kolderieke dwergen die liedjes zingen en boeren laten.

Scenaristen Peter Jackson, Guillermo del Toro, Fran Walsh en Philippa Boyens – die laatste interviewden we voor Schokkend Nieuws #99 – maken van een dun boekje een groots avontuur door een aantal wezens uit The Lord of the Rings-mythologie extra ruimte te geven. En dan komt de film gelukkig wél op gang. Azog the Defiler – een reusachtige albino Orc – zit achter het reisgezelschap aan. Bilbo en de dwergen dreigen te worden verpulverd door Stone Giants. Onder de Misty Mountains wacht de Great Goblin – een heerlijk ranzige cgi-creatie met de stem van Barry Humphries… Actiescènes eindigen nogal eens met een deus ex machina – opeens duikt Gandalf of een stel enorme vogels op om de reizigers te redden – maar het wordt wél spectaculair. En meer ligt in het verschiet in de vervolgdelen THE DESOLATION OF SMAUG en THERE AND BACK AGAIN. Ze horen onderweg al de verhalen over een zekere Necromancer en in de verte knipoogt dreigend Smaug.

In Schokkend Nieuws #99 schreef Henriëtte Poelman over de haarscherpe 48 fps-techniek die Jackson in THE HOBBIT toepaste. Intussen is het aantal Nederlandse theaters dat AN UNEXPECTED JOURNEY in dit 3D HFR-formaat vertoont, uitgebreid tot vierentwintig. Ondergetekende zag de gewone 24 fps uitvoering, en ook die heeft een erg hoge resolutie. Vooral in Rivendell is daardoor wel heel erg zichtbaar dat de elven voor een green screen staan.

Spectaculair en knap gemaakt is het wel, maar rechtvaardigt dit alles een nieuwe trilogie? Waar TLOR draaide om een nauwelijks te bevatten kwaad, een doemsberg en een vlammend oog in de hemel, staat er in THE HOBBIT aanmerkelijk minder op het spel: een schat en een draak. En Bilbo, Oin, Gloin, Dori, Nori, Ori en al die andere dwergen inspireren vooralsnog niet echt om, letterlijk en figuurlijk, weer dezelfde route te gaan.

Di: Warner Bros. (Nederland en België 12 december) Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 12 december 2012.

12 december 2012
 • Titel
  The Hobbit: An Unexpected Journey
 • Lengte
  169 minuten
 • Regie
  Peter Jackson
 • Scenario
  Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson
 • Cast
  Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage
 • Taal
  English
 • Land
  New Zealand, United States
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.