RECENSIE

In Time(2011)

Tijd is geld, en dat neemt regisseur Andrew Niccol letterlijk in de scifi-actiefilm IN TIME. 109 minuten van je leven kost IN TIME. Of dat een goede of slechte tijdsinvestering is, hangt in hoge mate af van je gemoedstoestand en de mate waarin je IN TIME wil onderwerpen aan serieuze kritiek.   

GATTACA was in 1997 het veelbelovende regiedebuut van Andrew Niccol. Hij situeerde het intelligente scenario van eigen hand in een nabije toekomst waar genetische manipulatie gold als Heilige Schrift. Vijftien jaar later bladert Niccol wederom in die Bijbel. 

IN TIME gaat over een samenleving waarin mensen, door genetische manipulatie,  na hun vijfentwintigste levensjaar fysiek niet meer verouderen. Daarna heb je nog een jaar. Dat zijn minuten en uren die je krijgt uitbetaald naar werken; het zijn echter ook minuten en uren die je weer uitgeeft als betaalmiddel. Een rijke bovenlaag beschikt over zoveel tijd dat ze vrijwel onsterfelijk is, terwijl in de gewelddadige getto’s arme mensen van minuut tot minuut leven. 

Dat geldt ook voor Will Salas (Justin Timberlake). Hij krijgt door een samenloop van omstandigheden de beschikking over honderd jaar. Met dat fortuin bezoekt hij New Greenwich, een afgesloten zone voor de elite. Net wanneer Will aanpapt met Sylvia (Amanda Seyfried), de dochter van de schatrijke Philippe Weis (Vincent Kartheiser), duikt de Timekeeper (Cillian Murphy) op. Deze politieman wil weten hoe Will ineens aan zoveel tijd komt en beschuldigt hem van moord. Will moet zich uit de voeten maken, met Sylvia als zijn gijzelaar… 

Niccol grabbelt elementen bijeen uit BONNIE & CLYDE, EQUILIBRIUM, LOGAN’S RUN, THE ISLAND en REPO MEN, en knutselt daaruit een dystopie die inhoudelijk tekortschiet. Stof tot nadenken maakt snel plaats voor stoffige achtervolgingen waarvan er dertien in een dozijn gaan. Waar GATTACA nog kon bogen op een innemende visuele aanpak, moet IN TIME deze ontberen. Het futurisme is teruggebracht tot de opzichtige digitale klok die iedereen op zijn arm draagt. Verder zien we gepimpte ‘muscle cars’ uit de jaren zeventig, die het evenbeeld zijn van de Interceptor uit MAD MAX, en de Timekeepers, die zich lieten aankleden door Neo uit THE MATRIX.     

Justin Timberlake en Amanda Seyfried rennen en knokken zich doeltreffend, maar op de automatische piloot, door de film. Inzet van acteervermogen is niet noodzakelijk. De aanwezigheid van voldoende kunst- en vliegwerk maakt IN TIME, bij een welwillende gemoedstoestand, tot een onderhoudende zit die afstevent op een voorspelbare climax. Momenteel werkt Niccol aan de boekverfilming van THE HOST van Stephenie Meyer (van TWILIGHT-faam). Hopelijk neemt hij nu wel tijd voor de inhoud. 

Di:  Fox. (Release op dvd en blu-ray: 28 maart 2012). Copyright Constant Hoogenbosch. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 29 maart 2012.

© Constant Hoogenbosch
29 maart 2012
 • Titel
  In Time
 • Lengte
  109 minuten
 • Regie
  Andrew Niccol
 • Scenario
  Andrew Niccol
 • Cast
  Justin Timberlake, Amanda Seyfried, Cillian Murphy
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-FiMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.