RECENSIE
DVD

The Hamiltons(2006)

De Hamiltons proberen na het overlijden van hun ou­ders als familie samen verder te leven. Oudste broer David werpt zich op als het hoofd van het gebroken gezin, maar zijn goede bedoelingen worden ondermijnd door de losgeslagen tweeling Wendell en Darlene. De puberende Francis, prima vertolkt door de jonge Cory Knauf, trekt zich na het verlies terug in zijn eigen wereld en verschuilt zich dagenlang achter zijn videocamera.

Hoewel de wezen familie zijn en onder één dak wonen, leven de Hamiltons volledig langs elkaar heen. Het enige dat de kinderen met elkaar verbindt is een duister familiegeheim.

Het scenario van de Butcher Brothers en Adam Weis is bepaald niet scheutig met expositie. Slechts mondjesmaat krijgen we meer te weten over de bizarre trekjes van de familie. Zo blijkt Wendell er een incestueuze relatie met zijn tweelingzus op na te houden en liggen er onder het huis tien homoseksuele mannen begraven die vermoord zijn door David. Daarnaast houden de Hamiltons twee jonge vrouwen en een zekere ‘Lenny’ vast in hun kelder. Laatstgenoemde blijft echter onzichtbaar in een houten hok.

Het gevoel van vervreemding dat bij de kijker ontstaat, wordt vergroot doordat The Butcher Brothers (de film is overigens minder bloederig dan je op basis van dit pseudoniem zou verwachten) geen karikaturen maken van de titelhelden. Hier geen TEXAS CHAIN SAW-achtige taferelen, maar een door het noodlot getroffen familie die er ondanks alle tegenslagen het beste van probeert te maken. Sterker nog, de Hamiltons zijn misschien wel de meest sympathieke seriemoordenaars uit de recente filmgeschiedenis.
De dubbele moraal van de Hamiltons komt het sterkst naar voren in Francis, de benjamin van het stel. Hij verzet zich tegen zijn familie door de vrouwen in de kelder achter de ruggen van zijn broers en zus eten en drinken te geven. Maar ook voor hem geldt dat het hemd uiteindelijk nader is dan de rok.

Wat de Hamiltons drijft tot hun gruweldaden wordt pas in de laatste akte duidelijk. De uiteindelijke afwikkeling is helaas niet helemaal bevredigend, maar het feit dat de Hamiltons twee gezichten hebben, houdt de kijker constant op het puntje van zijn stoel. Daarnaast levert de ongemakkelijke combinatie van familiedrama en horror een van de meest oorspronkelijke horrorfilms in tijden op.

Copyright Eric van der Woude. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #74, zomer 2007.

1 juni 2007
 • Titel
  The Hamiltons
 • Lengte
  86 minuten
 • Regie
  Mitchell Altieri, Phil Flores
 • Scenario
  Mitchell Altieri, Phil Flores, Adam Weis
 • Cast
  Cory Knauf, Samuel Child, Joseph McKelheer
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.