RECENSIE
DVD

Origine(2006)

De natuur trekt meestal aan het kortste eind in toe­komstvoorspellingen. Daarom is het verfrissend om te zien hoe in ORIGINE (ook wel ORIGIN: SPIRITS OF THE PAST; originele titel: GIN-IRO NO KAMI NO AGITO) de mens de strijd met het groen lijkt te hebben verloren.

Of liever gezegd, de aarde is overwoekerd door een agressief bos waarvan de oorsprong honderden jaren eerder vanaf de maan op ons neerdaalde. De bewoners van het overwoekerde Neutral City worden weliswaar met rust gelaten door het hun omringende oerwoud, er bestaat geen twijfel over wie de baas is. Mensachtige boswezens zorgen ervoor dat niemand het oerwoud betreedt. Dan ontdekt de jongen Agito nabij een verboden poel de verblijfplaats van een ingevroren meisje. Deze Toola was ooit bewoonster van de beschaving die door het woud werd weggevaagd. Eenmaal ontwaakt wordt Toola inzet van de strijd tussen bosbewoners en de mensen uit het nabij gelegen Ragna. Deze vervuilde nederzetting zweert bij de macht van wapens en industrialisatie, en wil het woud het liefst vernietigen. Toola draagt bij zich de sleutel tot de overwinning.

Het is verleidelijk de soms ondoorzichtige plot van ORIGINE voor lief te nemen, zo fraai is deze anime vormgegeven. Computeranimatie en 2D komen naadloos samen, en de kleuren exploderen soms echt van het scherm. Inhoudelijk is het een merkwaardig geval. Zo lijkt de film nauwelijks partij te kiezen voor een van de drie ‘partijen’ die hier worden opgevoerd. De militaristische Ragna-enclave is duidelijk de slechtste plek om te verkeren, maar ook het woud en Neutral City zijn verre van paradijselijk. Het lijkt wel of de makers hun eigen versie van Miyazaki’s klassieke NAUSICAA OF THE VALLEY OF THE WINDS (1984) hebben willen maken, maar er niet in slaagden met een bevredigend verhaal op de proppen te komen. Naar het einde toe, als Agito begint te muteren in een mens-plant, krijgt de film zelfs trekken van de vermoeiende climax van AKIRA. Toegegeven, dit zijn niet de minste voorbeelden, en ORIGINE moet zeker gezien worden vanwege de spectaculaire vormgeving. Maar als het gaat om een interessante toekomstvisie kan de film zich niet meten met de recente, superieure THE PLACE PROMISED IN OUR EARLY DAYS.

Copyright Mark van den Tempel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #74, zomer 2007.

© Origine
1 juni 2007
 • Titel
  Origin: Spirits of the Past
 • Lengte
  94 minuten
 • Regie
  Makoto Bessho, KentarĂŽ Mizuno, Ken'ichi Shimizu
 • Scenario
  Umanosuke Iida, Nana Shiina, Naoko Kakimoto
 • Cast
  RyÎ Katsuji, Aoi Miyazaki, Yûko Kotegawa
 • Taal
  Japanese
 • Land
  Japan
 • Trailer
Meer Animation
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nĂłg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.