RECENSIE
DVD/BLU-RAY

The Violent Kind(2010)

THE VIOLENT KIND laat zich het best omschrijven als EVIL DEAD meets H.P. Lovecraft meets alien invasion meets David Lynch. Al is dat laatste misschien wat teveel eer, want de film is niet verwarrend op een prikkelende manier, maar verwarrend op een… verwarrende manier.

The Butcher Brothers – Mitchell Altieri en Phil Flores – maakten in 2006 de niet onverdienstelijke vampierfilm THE HAMILTONS. Ook bij THE VIOLENT KIND uit 2010  zit het met de bloederige effecten, het camerawerk, de belichting, het acteerwerk en de montage wel snor; voor een lowbudgetfilm ziet het er verdomd goed uit. Helaas is aan het scenario minder aandacht besteed.

Met de premisse is weinig mis. Na een feestje op een afgelegen locatie in Californië wordt een groepje bikers belaagd door mysterieuze figuren. Ze moeten vechten voor hun leven. Hoewel helemaal aan het einde onthuld wordt wat precies het grote plan is van de slechteriken (bij gebrek aan een beter woord), zit de weg naar dit inzicht vol plotgaten, rare kronkels en doodlopende stukken.

Dat je als publiek af en toe op het verkeerde been wordt gezet, en dat The Butcher Brothers genre-hoppen is het probleem niet, wel dat ze vergeten zijn hun ideeën een onderlinge logica te geven. Het is bij THE VIOLENT KIND soms alsof je luistert naar een hyperactief kind dat een horrorverhaal probeert na te vertellen. Er zijn momenten waarop het niet eens zo raar zou zijn geweest als opeens John Cleese van achter een bureau in een weiland had aangekondigd: “And now for something completely different.”

Voorbeeldje. De problemen beginnen wanneer één van de personages bezeten raakt door iets wat in eerste instantie op een demon lijkt. Al gauw blijkt het echter om een buitenaardse entiteit te gaan en raken ook anderen bezeten of blijken dat al te zijn. Hoe dat precies werkt, daar valt geen touw aan vast te knopen. Moet je eerst dood voordat een entiteit je kan bezitten? Waarom gedraagt de één zich als een zombie, inclusief stevige trek in mensenvlees, en de ander zich als een welbespraakte hipster? Waarom vallen sommigen na verloop van tijd opeens uit elkaar en anderen weer niet? Wat zijn die rare tekens die de bezetenen te pas en te onpas met bloed op muren en ramen kladderen? En waarom zijn Vernon en zijn handlangers ruim vijftig jaar in winterslaap geweest?

Voordat de film ten einde is zal menigeen meerdere malen een WTF-momentje hebben beleefd.  Dat gezegd hebbende valt er voor de horrorliefhebber wel degelijk nog wat halen. Zoals gezegd ziet de film er puik uit, zitten er tussen alle onlogische plotwendingen een aantal geslaagde spannende en komische momenten en vloeit het bloed rijkelijk. Wat dat betreft maken The Butcher Brothers hun naam waar.  Geef die gasten de volgende keer ook een goed scenario. THE THOMPSONS, hun terugkeer naar het vampiergenre in 2012, was alvast een stap in de goede richting.

Di: Excesso Entertainment. Release op dvd: 4 juni 2014. Copyright Erik van ’t Holt. Overnamen uitsluitend naar goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 17 juni 2014.

17 juni 2014
 • Titel
  The Violent Kind
 • Lengte
  85 minuten
 • Regie
  Mitchell Altieri, Phil Flores
 • Scenario
  Mitchell Altieri, The Butcher Brothers, Phil Flores
 • Cast
  Cory Knauf, Taylor Cole, Bret Roberts
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.