RECENSIE
Bioscoop

Fortress(1992)

In een toekomstig Amerika is ongeplande zwangerschap streng verboden en wanneer beroepsmilitair John Brennick (Lambert) met zijn vrouw de grens naar Mexico probeert over te steken, wordt ontdekt dat zij in verwachting is. Brennick stort zich zonder pardon op de grenswachters, zodat zijn vrouw kan ontsnappen. Na overmeesterd te zijn, wordt hij afgevoerd naar The Fortress, een onderaardse gevangenis, waaruit ontsnapping onmogelijk is omdat gevangenen een bom geimplanteerd krijgen, die op afstand tot ontploffing kan worden gebracht.

Aanvankelijk legt Brennick zich bij zijn lot neer, in de veronderstelling dat zijn vrouw (Locklin) veilig de grens overkwam. Bovendien heeft hij zijn handen vol aan het zich handhaven in de vijandige gevangenismaatschappij. Maar als hij erachter komt dat zijn vrouw niet in Mexico zit, maar enkele verdiepingen hoger in dezelfde gevangenis en de enge sadistische gevangenisdirecteur (Smith) haar avances maakt, gaat Brennick tot aktie over. Samen met zijn celgenoten beraamt hij een spectaculaire ontsnapping.

‘I’m trying to think but nothing happens.’ Dat is wat de immer priemende blik van actie-ster Christopher Lambert lijkt te zeggen. Afhankelijk van zijn scène zijn er enkele varianten mogelijk – de man is per slot van rekening acteur – dus lijkt het soms meer op ‘I’m trying to act but nothing happens’ of zelfs ‘I’m trying to see but nothing happens.’ Dat laatste met name als hij in full-shot door het beeld zwalkt en je zou zweren dat zijn zicht beperkt is tot luttele decimeters.

Of het nou zijn eigen verdienste is, of die van zijn opticiën, in FORTRESS brengt de loenzende Fransoos het er niet slecht vanaf. Waarschijnlijk zijn het de omstandigheden die de aandacht van hem afleiden. De film is voorzien van een mooie score van Frederic Talgorn, de plot biedt een aardige variant op de talloze voorgaande gevangenisfilms, Stuart Gordon voert een vlotte regie en bovenal valt er te genieten van de rollen van genrefavorieten Jeffrey (RE-ANIMATOR) Combs, Kurtwood (ROBOCOP) Smith, Vernon (MAD MAX 2) Wells en een bijna onherkenbare, kale Tom (HENRY) Towles. 

Copyright Bart Oosterhoorn. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #7, juni 1993.

1 juni 1993
 • Titel
  Fortress
 • Lengte
  95 minuten
 • Regie
  Stuart Gordon
 • Scenario
  Troy Neighbors, Steven Feinberg, David Venable
 • Cast
  Christopher Lambert, Loryn Locklin, Kurtwood Smith
 • Taal
  English
 • Land
  Australia
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.