RECENSIE
DVD

The Evil Dead(1981)

Drive-in movie critic Joe Bob Briggs omschreef THE EVIL DEAD ooit als ‘Spam in a cabin’. Dat betekent ‘Smac in een hutje’ en is een accurate samenvatting van het verhaaltje. Toen THE EVIL DEAD begin jaren tachtig op de Nederlandse videoplanken opdook, loog zijn groezelige uitstraling er niet om. Het leek een low budget splatterfilm voor de quick fix. Maar de film heeft meer te bieden dan alleen bloed en ingewanden.

Het tempo is adembenemend hoog. Voor je het weet zit je middenin het verhaal en voor de camera is niets te gek: hij kruipt over de grond, zweeft boven het betoverde bos, duikt hals over kop tussen de bomen door en ploegt door ramen, deuren en muren. Maar al lijkt de plot (boze geesten nemen een voor een bezit van vijf onschuldige zieltjes; ééntje biedt weerstand) volkomen ondergeschikt aan de actie en effecten, één rudimentair plotgegeven wordt stug uitgewerkt. De Aanhouder wint. Ash (Bruce Campbell) is geen held, hij is een onsympatieke zeurende loser, maar hij houdt onwaarschijnlijk taai vast aan zijn leven.

Op die eigenschappen bouwde regisseur Raimi twee (meer komische) vervolgfilms en Campbell/Ash werd een van de grote helden van de genrefilm. Andermaal levert Elite Entertainment een heel mooie beeldplaat af. Raimi zelf had de supervisie over het digitaal remasteren van de film en het beeld is smetteloos en kleurrijk. Maar deze DVD biedt nog veel meer. Vooral het geluid is fenomenaal, want compleet opnieuw gemixed van mono tot denderende Dolby Digital. Verder zijn er maar liefst twee audio commentaarkanalen. Op track 1 zijn Raimi en producent Tapert nogal tam, maar op 2 lult Bruce Campbell er flink op los, en weet hij zijn flauwe grappenstroom met een schat aan wetenswaardigheden te doorspekken. De overige extra’s bestaan uit 150 foto’s, twintig minuten alternate takes & behind-the-scenes footage en de originele trailer. De outtakes bestaan vrijwel uitsluitend uit special effects-scénes en bieden een aardig kijkje in de low budget-keuken, maar meer ook niet.

Met het nieuwe geluid en mooie beeld is dit de ultieme presentatie van THE EVIL DEAD. En als de titelmonsters in de apotheose tot veelkleurige pap uit elkaar vallen, zijn de stop-motion-effecten beeld-voor-beeld te ontrafelen. Dat noem je nou: groovy!

Copyright Bart Oosterhoorn. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende.  Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #40, april/mei 1999.

1 april 1999
 • Titel
  The Evil Dead
 • Lengte
  85 minuten
 • Regie
  Sam Raimi
 • Scenario
  Sam Raimi
 • Cast
  Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Richard DeManincor
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.