RECENSIE

Dragon Fighter(2003)

In een uitgestrekt bunkercomplex, gebouwd ten tijde van de Koude Oorlog in (of liever: onder) de heuvels van Wisconsin, huist nu ‘The Institute’ waar in het diepste geheim wordt gewerkt aan DNA-technologische ontwikkelingen onder leiding van Dr. Ian Drackovich (Zachar). Deze heeft aan een in Zuid-Engeland opgegraven skelet DNA-materiaal onttrokken voor een cloning-experiment. Tot zijn consternatie is het resultaat een heuse vuurspuwende vliegende draak, zoals die voorkwam in eeuwenoude legendes en sagen.

Het monster geeft zich met verve over aan het decimeren van personeel en het verzengen van apparatuur en interieur, daarmee het hoofd van de veiligheidsdienst, Cpt. David Carver (Cain), handenvol werk bezorgend. Alweer een film die de roekeloze kant van onverantwoord DNA-geknutsel belicht, en waarin de moderne mens zich geconfronteerd ziet met de furie van miljoenen jaren oude instincten. Het gegeven werd in gang gezet en van enorme impetus voorzien door JURASSIC PARK (1993) en sequels, en is sindsdien niet meer weg te denken uit de direct-to-video markt (zie b.v. PROJECT VIPER in SN #61 en SABRETOOTH in dit nummer). Van Phillip J. Roth werd in SN al eens opgemerkt dat het een regisseur is, die de meest vergezochte apekool weet te verkopen door zijn publiek een welhaast stenografisch beknopte expositie (het introduceren van onderwerp, karakters en lokaties) voor te schotelen en hen vervolgens razendsnel onder te dompelen in niet-aflatend actiewerk. Een man dus, die kans ziet reflectie op het gebodene met kracht te weren. In DRAGON FIGHTER intensiveert Roth dit principe door niet alleen standaard splitscreen (2 beelden), maar 3-, 4-, 5- en zelfs 6-voudige beeldopdeling aan te wenden. Hierdoor ontstaat een sterk ineengedrukte, telescopische verteltrant, die de toeschouwer in sneltreinvaart langs zaken voert, die noodzakelijkerwijs uit de doeken moeten worden gedaan. Waarna het in een oogwenk tijd is voor cgi-ondersteunde actie. Goed opletten is dus geboden. DRAGON FIGHTER is eigenlijk een heel onderhoudende film rond een staaltje baarlijke nonsens. Bij uitstek geschikt voor actieliefhebbers, die absoluut eens een furieus luchtgevecht willen zien tussen een helicopter en een vuurspuwende vliegende draak uit ver vervlogen tijden. Zulke geïnspireerde waanzin maak je niet elke dag mee. Laat Phillip J. Roth en zijn team maar schuiven…

*** Copyright 2004 Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #62, p30.

© Erique J. Rebel
27 april 2011
 • Titel
  Dragon Fighter
 • Lengte
  85 minuten
 • Regie
  Phillip J. Roth
 • Scenario
  Michael Johnston (screenplay), Phillip J. Roth (screenplay)
 • Cast
  Dean Cain, Kristine Byers, Robert Zachar, Marcus Aurelius
 • Taal
  English
 • Land
  USA
Meer Sci-FiMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.