RECENSIE
DVD

The Covenant(2006)

Vier jonge studenten aan de Torrance High School, Massachusetts, onderscheiden zich door hun buitengewone intelligentie, schijnbaar onbeperkte fondsen, hippe uitmonstering, coole goocheltrucs, su­persnelle voertuigen en succes bij de mooiste, meest populaire meisjes van hun jaargang.

Hier moet iets achter steken en dat klopt: zij zijn ‘De Zonen van Ipswich’, bovennatuurlijk begaafde nazaten van de oorspronkelijke 17de-eeuwse kolonisten van Ipswich, die sinds de heksenjachten in Salem (New England, 1692), van generatie op generatie in een geheim verbond (een covenant) zijn verenigd.

Met THE COVENANT heeft HSH – High School Horror – zijn verzadigingspunt wel bereikt. De afgelopen 25 jaar hebben studenten zich ontpopt als macabere grappenmakers, wraakzuchtige vogelverschrikkers, seriemoordenaars, monsters, shape-­shifters, vampiers, hogepriesters van bizarre cultbewegingen, satanisten, demonen, geesten, reïncarnaties van fa­rao’s en in een paar gevallen als aliens. In dit subgenre is werkelijk niets te dol geweest om aan de monotonie van het leerproces te ontsnappen en de schooltijd een beetje op te leuken. Nu zijn het magiërs, die in conflicten van schier kosmische omvang Torrance High bijna in de as leggen.

Ondanks het feit dat THE COVENANT een aanslag op de zintuigen van de kijker in petto heeft, maakt de film met zijn hippe ambities en ondoorzichtige mythologische ach­tergrond geen enkele indruk. De karakters zijn oninteressant en bovenal onsympathiek; de plot verliest zich in uitvoerige explicaties om verleden en heden min of meer logisch te koppelen; pogingen de film een allegorisch tintje mee te geven (middels de overeenkomst tussen magische vermogens en hormonale explosies van de adolescente personages in kwestie) verdrinken in het kabaal. Per slot gaat THE COVENANT onder in een niet aflatende stortvloed van soortgelijke ridicule werkjes. ‘Harry Potter, kiss my ass’, roept één der belachelijk bevoorrechte ma­giërs uitdagend bij het ontstijgen van de zwaartekracht, maar gevreesd moet worden dat ‘t omgekeerde het geval is. THE COVENANT is luid en leeg, een typische TTA movie (teen target audiences).

Copyright Copyright Erique J. Rebel. . Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #74, zomer 2007.

© Erique J. Rebel
1 juni 2007
 • Titel
  The Covenant
 • Lengte
  97 minuten
 • Regie
  Renny Harlin
 • Scenario
  J.S. Cardone
 • Cast
  Steven Strait, Sebastian Stan, Toby Hemingway
 • Taal
  English
 • Land
  United States, Canada
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.