RECENSIE
DVD

The Plague(2006)

Klokslag 05:00 uur raken we­reldwijd al­le kinderen van 9 jaar en jonger plotseling in co­ma. Nie­mand heeft hiervoor een verklaring. Zo’n 80 procent van alle comateuze kinderen verblijft in zorginstellingen. De zorgsector wordt van de ene dag op de andere booming business, waarin het goed investeren is. Dan ineens – na precies tien jaar – staan de patiëntjes als één man op, ontpoppen zich als zombies en moorden iedereen uit. Is dit het einde der mensheid?

THE PLAGUE (officiële titel: CLIVE BAR­KER’S THE PLAGUE) is één der merkwaardigste dvd-premières van de afgelopen jaren en niet in de laatste plaats omdat voor de mondiale coma geen enkele verklaring wordt gegeven. Geleidelijk aan echter dringt bij de kijker het vermoeden door dat de kinderen niet langer het slachtoffer willen zijn van de zonden der vaderen (welke die ook zijn) en wraaknemen voor de rampzalige toestand waarin de hun voorgaande generaties Moeder Aarde hebben achtergelaten – en geen moment hebben geaarzeld om uit de massa-coma een hooggenoteerde beursgang te slepen en riant te gelde te maken. ‘Wij wensen geen slaaf meer te zijn van ons opgedrongen angsten’, zeggen de herrezen kinderen en slaan met nietsontziend geweld terug. De vroegtijdige wederopstanding, waarop niemand had gerekend, dwingt de mens tot een verantwoording, maar wat is zijn excuus? Wat is ons excuus als onze tijd onverhoeds is gekomen?

Op papier klinkt dit alles misschien niet overmatig boeiend, maar THE PLAGUE is een kille, mysterieuze en fascinerende film, die full frontal horror niet schuwt, maar vaker – en uiterst effectief – terughoudendheid betracht. Het uitstekende camerawerk is van de inmiddels 86-jarige Hollywood-veteraan Bill Butler. (JAWS, ONE FLEW OVER THE CUCKOO’S NEST, DEMON SEED, RAID ON ENTEBBE, CAPRICORN ONE, DAMIEN: OMEN II, ROCKY II, ROCKY III, ROCKY IV, CHILD’S PLAY, ANACONDA, FRAILTY, e.a.). De minimalistische, verontrustende composities zijn van de hand van Laszlo Remenyi. Credits vermelden maar liefst 15 producers. Niet te verwarren met THE PLAGUE (Greg Hall, 2004). 

Copyright Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #74, zomer 2007.

© Erique J. Rebel
1 juni 2007
 • Titel
  The Plague
 • Lengte
  88 minuten
 • Regie
  Hal Masonberg
 • Scenario
  Hal Masonberg, Teal Minton
 • Cast
  James Van Der Beek, Ivana Milicevic, Brad Hunt, Joshua Close
 • Taal
  English
 • Land
  USA, UK, Canada, Israel
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.