RECENSIE
Bioscoop

Army of Darkness(1992)

Ash is terug! Na een korte proloog, waarin EVIL DEAD 2 nog eens dunnetjes wordt overgedaan, belandt de meest geliefde sukkel van het horrorgenre opnieuw in de middeleeuwen.

Dit keer wordt hij niet als held verwelkomd, maar komt hij als gevangene van Koning Arthur in een put des verderfs terecht. Wanneer hij zich aan de klauwen van twee monsters heeft ontworsteld wil Ash nog maar één ding; pronto terug naar huis. Nadat hij de middeleeuwse mensheid heeft gewezen op zijn intellectuele superioriteit gaat hij op zoek naar het boek der doden, waarmee de lokale tovenaar hem terug kan sturen. Ash maakt natuurlijk een kolossale blunder en roept zo een leger van dode soldaten tot leven.

ARMY OF DARKNESS is eigenlijk gewoon het derde deel van Raimi’s EVIL DEAD-films. Filmmaatschappij Universal, waarvoor Raimi ook DARKMAN maakte, vondt de EVIL DEAD-titel te onbekend en eiste een op zichzelf staande productie. Of Raimi daar in geslaagd is kan ik moeilijk beoordelen. De EVIL DEAD-films behoren tot mijn favoriete horrorfilms en ik heb ze beide te vaak gezien om ARMY OF DARKNESS los van zijn voorgangers te kunnen zien. In vergelijking met de eerste twee films ligt de nadruk nog meer op de (fysieke) slapstickhumor die Bruce Campbell op het lijf geschreven is. Hoogstandjes van de camera en expliciete effecten treffen we in ARMY OF DARKNESS nauwelijks aan, maar Campbells solo-optreden in de eerste helft van de film is een genot om te zien. Wanneer het dodenleger opstaat, verandert de toon van de film volledig en maakt humor plaats voor actie die net zo stoffig is als de uiteenspattende skeletten. Raimi steekt zijn bewondering voor het werk van special effects-grootmeester Ray Harryhausen niet onder stoelen of banken, maar tegenwoordig zijn we meer spektakel gewend, zodat de grote climax ietwat belegen overkomt. Een half geslaagde film dus, maar toch goed genoeg om mij drie keer naar de bioscoop te lokken, al was het alleen maar om Bruce Campbell keer op keer te zien stuntelen met het boek der doden.

Copyright Bart van der Put. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #7, juni 1993.

© Bart van der Put
1 juni 1993
 • Titel
  Army of Darkness
 • Lengte
  81 minuten
 • Regie
  Sam Raimi
 • Scenario
  Sam Raimi, Ivan Raimi
 • Cast
  Bruce Campbell, Embeth Davidtz, Marcus Gilbert
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.