RECENSIE
DVD/BLU-RAY

13 sins(2014)

Geld: iedereen is ermee te corrumperen en wie er genoeg van heeft, komt overal mee weg. Dat is kort gezegd de boodschap van 13 SINS, een losse remake van het Thaise 13 BELOVED.

Elliott Brindle (Mark Webber) heeft een slechte dag. De jonge verkoper is ontslagen omdat hij te eerlijk is. En dat terwijl hij de zorg heeft over een zwangere verloofde, een verstandelijk beperkte broer en een onuitstaanbare vader. Een mysterieus telefoontje biedt uitzicht op een betere toekomst: een opgewekte stem vertelt Elliott dat hij is geselecteerd voor deelname aan een spel dat hem miljonair kan maken. Hij moet dertien taken uitvoeren en voor iedere taak zal hij een hoger bedrag ontvangen. Mislukt een opdracht, dan verliest hij alles. Verborgen camera’s in de stad houden hem voortdurend in de gaten.

Eerste opdracht: sla een vlieg dood. Hop, duizend dollar op de bankrekening. Het zal de kijker niet verbazen dat de  volgende opdrachten steeds gruwelijker en gevaarlijker worden. Al gauw wordt Elliott gezocht door de politie. Maar als hij al zijn taken volbrengt, zegt de stem, dan zullen de invloedrijke spelleiders de aanklachten tegen hem doen verdwijnen. Als hij het opgeeft, staat hij er alleen voor. “Try to see this in the most positive and empowering way possible, as a gun to your head,” zegt de stem vriendelijk. Eén van de zwartkomische momenten die 13 SINS aangenaam cynisch maken.

Regisseur Daniel Stamm maakte in 2010 THE LAST EXORCISM. Ook zijn nieuwste film is een leuke variant op een bekende formule. De decadente hobby’s van de elite waren reeds een dankbare bron van satire in zulke uiteenlopende films als THE MOST DANGEROUS GAME, TRADING PLACES, SOCIETY, EYES WIDE SHUT, HOSTEL… Zij die het geld en de macht bezitten, doen waar ze zin in hebben en verwoesten daarmee de levens van ons, arme sloebers. Zoals een personage in 13 SINS het verwoordt: “They are the functional equivalents of gods.”

Het spel in 13 SINS wordt dan ook niet georganiseerd om Elliott te helpen, maar om die onzichtbare goden te amuseren. Het feit dat Elliott daar niet op tijd bij stilstaat, is zijn ondergang. Natuurlijk wordt hem op den duur duidelijk dat dit spel voor hem nooit een écht happy end zal krijgen, maar winnen is nu eenmaal verslavend en bovendien begint hij steeds meer te genieten van zijn immorele daden.

De plot is absurd, maar dankzij Mark Webbers natuurlijke spel is zijn transformatie van sympathieke loser tot gevaarlijke geld-junkie invoelbaar en fascinerend. 13 SINS blijft spannend door de constante vraag: hoe ver zal hij gaan? En de haast onvermijdelijke vervolgvraag: hoe ver zou ík gaan?

Di: eOne Entertainment. Vanaf 30 juli op dvd en blu-ray. Copyright Julius Koetsier. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 7 augustus 2014.

© Julius Koetsier
6 augustus 2014
 • Titel
  13 Sins
 • Lengte
  93 minuten
 • Regie
  Daniel Stamm
 • Scenario
  David Birke, Daniel Stamm, Chookiat Sakveerakul
 • Cast
  Mark Webber, Devon Graye, Tom Bower
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.