RECENSIE

Werewolf: The Beast Among Us(2012)

Universal Studios viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Zo wordt iedere uitgave voorafgegaan door een intro die het rijke verleden van de studio in herinnering brengt. Of WEREWOLF: THE BEAST AMONG US past in de traditie van de klassieke Universal Monsters is echter nog maar de vraag.

Universal viert zijn honderdjarig jubileum onder meer met een groot aantal fraaie heruitgaven op blu-ray. Een van de hoogtepunten is UNIVERSAL CLASSIC MONSTERS: THE ESSENTIAL COLLECTION, een verzameling klassieke monsterfilms met onder meer FRANKENSTEIN, DRACULA en THE WOLFMAN. Recente en peperdure pogingen om die klassieke Universal Monsters nieuw leven in te blazen, zoals THE WOLFMAN en VAN HELSING, haalden nergens dat niveau. WEREWOLF: THE BEAST AMONG US tapt uit hetzelfde vaatje, maar dan zonder de ambities en het budget.

WEREWOLF: THE BEAST AMONG US speelt zich af in Dravicu, een dorpje in Oost-Europa, halverwege de negentiende eeuw. Daar worden de inwoners geteisterd door een weerwolf. Dat is niet ongebruikelijk in deze contreien, maar de dorpelingen hebben niet te maken met een alledaagse lycantroop. Zo slaat het monster ook toe wanneer het geen volle maan is, met als gevolg dat het mortuarium de aanvoer van lijken al snel niet meer aankan. Ten einde raad huren de dorpelingen een aantal kleurrijke premiejagers in, aangevoerd door de Van Helsing-dubbelganger Charles. Zij beloven een eind te maken aan de terreur. Tegen de juiste prijs, natuurlijk. Ze worden bijgestaan door Daniel, de jonge assistent van de dorpsarts, die zo zijn eigen verwantschap met het monster lijkt te hebben. De premiejagers zijn het monster al snel op het spoor, maar misschien is het middel wel erger dan de kwaal.

Zoals gezegd legt WEREWOLF: THE BEAST AMONG US de lat niet hoog. Zo werd voor de regie Louis Mourneau ingehuurd. Op zijn CV pronken onder meer titels als BATS, CARNOSAUR 2 en THE HITCHER II: I’VE BEEN WAITING. Het betreft hier een straight-to-dvd-productie, die voor een zichtbaar schamel budget is verwezenlijkt (die 3.500.000 dollar staat in schril contrast met de 150 miljoen die het verliesmakende THE WOLFMAN kostte). Als ons was verteld dat we hier te maken hadden met een Syfy-productie, hadden we dat ook geloofd. De film wordt namelijk geplaagd door matte regie, eendimensionale personages en kostuums die niet zouden misstaan in de kleedkamer van een amateurgezelschap. Dat wil overigens niet zeggen dat er niets te genieten valt: de film geeft een aardige draai aan de overbekende weerwolfmythe, er wordt aardig wat rendement gehaald uit de onheilspellende Oost-Europese locaties en de film kent een aantal uiterst bloederige gore-effecten. Minder enthousiast zijn we over de digitale effecten die het titulaire monster tot leven wekken; in de laatste akte heeft de weerwolf meer gemeen met Sonic the Hedgehog dan met SILVER BULLET.

Al met al: een vrij generieke B-film, die zich in weinig opzichten onderscheidt van andere straight-to-dvd-producties. Het feit dat Universal ons wil inpeperen dat deze film past in de lange traditie van Universal Monsters is wat ons betreft dan ook te veel eer.

Di: Universal (vanaf 17 oktober op dvd en blu-ray) Copyright Eric van der Woude. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 25 oktober 2012.

© Eric van der Woude
25 oktober 2012
 • Titel
  Werewolf: The Beast Among Us
 • Lengte
  93 minuten
 • Regie
  Louis Morneau
 • Scenario
  Michael Tabb (screenplay), Catherine Cyran (screenplay), Louis Morneau (screenplay), Michael Tabb (story)
 • Cast
  Ed Quinn, Guy Wilson, Stephen Rea, Rachel DiPillo
 • Taal
  English
 • Land
  USA
 • Trailer
Meer FantasyMeer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.