RECENSIE
Bioscoop

Twin Peaks: Fire Walk With Me(1992)

Aan de uitzending op de BBC van de tv-serie Twin Peaks ging twee jaar geleden een uitgebreide geruchtenstroom vooraf, zodat genrefans wisten waarvoor ze thuis bleven. Het betrof hier dan ook een produkt van David Lynch, maker van ERASERHEADBLUE VELVET en WILD AT HEART. Lynch was nogal een God.

Twin Peaks deed het erg goed in Engeland en Nederland keek driftig over de Britse schouders mee. Dit was inderdaad televisie-drama zoals het zelden vertoond wordt, een briljante satire op de soap-opera die de voor dat genre kenmerkende meeslependheid behouden had. De mysterieuze spookwereld die Lynch schiep, waarin de helft van de personages orakelt en de rest naar verborgen bedoelingen zoekt, werd al snel ontmaskerd als een grote grap, maar ondertussen waren we allemaal hooked. Kritisch tv-kijkend Nederland had een nieuw stokpaardje en voor die enkele keer hadden VPRO-kijkers het in hun wekelijkse nabeschouwing over een ander net.

In Amerika stierf de serie ondertussen een voorspelbare dood. Na een door ‘hype’ opgestuwde première daalden de kijkcijfers gestaag en met moeite wist het programma een tweede seizoen vol te maken, waama het zonder pardon uit de ether werd geblazen. Lynch liet het er echter niet bij zitten en, geholpen door het besef dat hij kon rekenen op een groot contingent trouwe fans, rondde hij zijn verhaal over het houthakkersstadje in het noordwesten van de Verenigde Staten af met een bioscoopfilm.

Het is inmiddels geruime tijd geleden dat TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME in première ging en er is al veel over geschreven; laten we het dáár eens over hebben. Blijkbaar is de inhoud van filmkritiek zeer kort houdbaar. Alleen daardoor is te verklaren dat de serie Twin Peaks destijds met open armen werd ontvangen, terwijl de bioscoopfilm nagenoeg unaniem neergesabeld is, niet alleen in ons grutterslandje, maar ook in Engeland en de VS. Vreemd, want TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME is zowel een zeer nette, strakke conclusie en afronding van de serie als een eigenzinnige statement van David Lynch. De plot is een weggevertje, want elke kijker weet dat Laura Palmer zal sterven, daar draaide per slot van rekening de hele serie om. Maar hoe dat precies gebeurt, daar kun je eens lekker voor gaan zitten.

De Peakie, volgeling van de serie, krijgt de apotheose waarop hij dertig afleveringen gewacht heeft: alle seks en geweld die in de serie gesuggereerd werden, maar door tv-cultuur en Lynch zelf verboden, springen de toeschouwer plotseling in het gezicht. In andere zin voldoet de film geheel niet aan de traditionele verwachtingen van het tv/soap-genre. De ster uit de serie en lieveling van het publiek, FBI-agent Dale Cooper (Kyle McLachlan} heeft maar een kleine rol en seksbom Sherilyn Fenn doet niet eens mee. Bovendien geeft de film geen antwoord op de vele vragen die de serie opriep en waarover interpreten inmiddels dikke boeken volschreven. What did the log say? Are there owls in the roadhouse tonight?

Ik vind dat een goeie grap: tot het bittere einde blijft Lynch de toeschouwer pesten. Maar hij maakt ook voor eens en voor altiid duidelijk dat al die bonte personages en vreemde dialogen bijzaak zijn en dat in het verhaal van het stadje Twin Peaks uiteindelijk alles draait om het meisje Laura Palmer.

Het is opvallend hoeveel kwaad er in de pers gesproken is over het excessieve geweld in FIRE WALK WITH ME. Dertig afleveringen lang speelde David Lych met de conventies van het soap opera-genre, de dramatische cliffhanger. Hierin suggereerde hij veel meer dan hij toonde. Het resultaat was een komisch, maar bij tijd en wijle ook zeer beklemmend, zelfs angstaanjagend beeld van een Amerikaanse samenleving, waarin alledaagse gemoedelijkheid en moderne sociale problematiek blijkbaar een spinneweb van duistere machinaties en morele vervuiling kunnen verbergen. In de film trekt Lynch alle registers open en met behulp van het seks en geweld in FIRE WALK WITH ME rondt hij TWIN PEAKS af. In zijn conclusie is Lynch ondubbelzinnig: Twin Peaks is door en door verrot. Goeie film.

Copyright Bart Oosterhoorn. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #5, februari 1993.

1 februari 1993
 • Titel
  Twin Peaks: Fire Walk with Me
 • Lengte
  134 minuten
 • Regie
  David Lynch
 • Scenario
  David Lynch, Robert Engels, Mark Frost
 • Cast
  Sheryl Lee, Ray Wise, Mädchen Amick
 • Taal
  English, Latin
 • Land
  France, United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.