RECENSIE
Bioscoop

Triple Threat(2019)

De knokfilm-connaisseur zal watertanden bij de cast: Tony Jaa, Iko Uwais en Tiger Chen nemen het op tegen Scott Adkins, Michael Jai White en Michael Bisping. Dat verklaart meteen de titel.

Laatstgenoemd trio – Collins, Deveraux en Joey – hoort bij een terroristische organisatie. Hun ideologie blijft onbesproken: in TRIPLE THREAT is de plot een minimalistische kapstok voor actiescènes. Daarom hoeven we ook niks te weten over de vrouw van Jaka (Uwais), behalve dat ze vermoord wordt door het team van Collins, en dat Jaka daarom wraak wil. Niks geen sentimentele flashbacks. Ze krijgt niet eens een naam: het is ‘you killed my wife!’ wat de klok slaat.

Jaka weet de huurlingen te vinden die de terroristen een handje hielpen, Payu (Jaa) en Long Fei (Chen). Zij zijn er echter ingeluisd: ze dachten mee te werken aan een humanitaire missie. Hoe zit dat precies? Zoals gezegd, details doen er niet toe. Jaka, Payu en Long Fei besluiten samen de club van Collins te grazen te nemen. Daarbij trekt Jaka wel lekker zijn eigen plan: hij geeft zijn nieuwe vrienden eerst aan bij de politie, en belt vervolgens Collins om hem te vertellen dat zijn huurlingen opgepakt zijn. Zo lokt Jaka de terroristen naar het politiebureau, met een stevige schietpartij tot gevolg. Dat onze held hiermee indirect verantwoordelijk is voor de dood van tientallen agenten mag niet deren. Wat dat betreft is Jaka een protagonist naar het voorbeeld van de ruigere spaghettiwestern: hij geeft om zichzelf en zijn wraak, niets anders.

Regisseur Jesse V. Johnson, voormalig stuntman (altijd een goed teken), regisseerde de afgelopen twee jaar AVENGEMENT (2019, tagline: He’s out for blood), ACCIDENT MAN (2018, tagline: Accidents happen. He can guarantee it) en THE DEBT COLLECTER (2018, tagline: Violence first – questions later). Kortom: een expert op het gebied van de kleine, eenvoudige, harde actiefilm. Het soort verhalen waar Schwarzenegger en Stallone in de jaren 80 voor tekenden, maar dan met goede vechtscènes, want Johnson werkt met martial artists die hun eigen klappen uitdelen.

TRIPLE THREAT lest daarom beter de geweldsdorst dan het gemiddelde Amerikaanse CGI-circus. Johnson brengt rustig en overzichtelijk de stevige knokpartijen in beeld. Geen bijzonder creatieve choreografie, gewoon veel rake klappen. Oerdegelijk. We zijn wel meer gewend van de betrokkenen: Tony Jaa ging spectaculairder tekeer in ONG BAK (2003) en TOM-YUM-GOONG (2005), Iko Uwais in twee delen THE RAID (2011 en 2014). Tiger Chen leerde Keanu Reeves vechten en verzorgde de choreografie voor onder meer THE MATRIX en KILL BILL (hij is momenteel nog in de bioscoop te zien met een klein rolletje in JOHN WICK 3). Adkins en White zijn direct to video-veteranen en behoren tot de bekendste filmvechters van het moment, en Bisping is voormalig UFC-wereldkampioen. Met die cast mag je toch iets explosievers verwachten dan de eenvoudige gevechten waaruit de hoofdmoot van TRIPLE THREAT bestaat. Celina Jade wordt al helemaal verspild in een rol die niets van haar martial arts-vaardigheden vraagt.

Maar als een film niet voldoet aan de hoge verwachtingen, ligt dat natuurlijk ook aan de kijker. Het blijft een genot om de ellebogen van Tony Jaa in contact te zien komen met andermans hoofd. Prachtig uitgevoerd is ook het shot waarin Adkins tijdens een sprong uit de lucht getrapt wordt door Uwais. Collega Vincent Hoberg vergeleek het uitstekende CRAWL (ook nu te zien) met een ouderwets lekkere, simpele tosti. TRIPLE THREAT is er ook zo een, maar dan met net iets minder kaas dan gehoopt. Toch nog lekker.

Distributeur: Dutch FilmWorks. NL: 18 juli 2019. Copyright Julius Koetsier. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 17 juli 2019.

15 juli 2019
 • Titel
  Triple Threat
 • Lengte
  96 minuten
 • Regie
  Jesse V. Johnson
 • Scenario
  Joey O'Bryan, Fangjin Song, Paul Staheli
 • Cast
  Tony Jaa, Tiger Hu Chen, Iko Uwais
 • Taal
  English, Mandarin, Thai
 • Land
  Thailand, China, United States
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.